RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Slike køer kan igjen oppstå etter opptrappingen av vekterstreiken.
Slike køer kan igjen oppstå etter opptrappingen av vekterstreiken. Foto: Benjamin Brekken (Benjamin Brekken)

- Dramatisk forverring for flyselskaper og passasjerer

Sist oppdatert:
Vektere og NHO Service krangler om lønna. Streikopptrapping vil skape store problemer for de reisende, varsler Avinor.

- Den opptrappingen av vekterstreiken som er varslet fra Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i morgen vil forverre situasjonene dramatisk for de reisende og flyselskapene, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor i en pressemelding.

Ved følgende lufthavner blir sikkerhetskontroll helt stengt fra onsdag 6.juni kl. 06:00, og dermed blir det ingen utgående trafikk:

Sandnessjøen lufthavn, Stokka

Førde lufthavn, Bringeland

Alta lufthavn

Leknes lufthavn

Kristiansund lufthavn, Kvernberget, inkludert heliporten

Streiken rammer i øyeblikket sikkerhetskontrollene ved Oslo lufthavn, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Kristiansund, Alta, Bodø, Sandnessjøen og Florø.

Onsdag tar NAF ut ytterligere 439 vektere ut i streik, noe som kommer til å få dramatiske konsekvenser for flere flyplasser, deriblant Gardermoen, som i beste fall kommer til å få slusekapasiteten halvert.

Dette kommer i tillegg de om lag 3000 vektere som allerede er i streik fra mandag.

– Vi rammes urimelig hardt

– Dette er en svært utfordrende situasjon, og det er all grunn til å gi honnør til både passasjerer og flyselskap for tålmodighet og fleksibilitet. Avinors ansatte ved de lufthavnene som er rammet av vekterstreiken står på og forsøker etter beste evne å hjelpe passasjerene og flyselskapene i denne vanskelige situasjonen, sier Narvesen

– Vi får nå inderlig håpe at partene i konflikten snarest mulig kommer til enighet om en løsning denne konflikten som rammer tredjepart urimelig hardt, sier han.

Krangler om lønna

Opptrappingen kommer etter at et forsøk på å få til en dialog mellom NAF og NHO Service mislyktes hos Riksmeklingsmannen mandag ettermiddag. Det er ikke planlagt med noen nye samtaler. Ifølge NAF handler konflikten om å sikre vekterne et lønnsnivå over 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Vi står ikke noe nærmere hverandre nå enn ved bruddet, sier forbundsleder i NAF, Erna Haagensen.

– Det er bare å beklage at arbeidsgiverne ikke har fremlagt noe nytt på bordet ut over det som allerede lå der ved fredagens brudd. Derfor gav ikke disse sonderingene noe resultat og partene er like langt fra hverandre, legger hun til.

NHO står på sitt

– Norsk Arbeidsmandsforbund villeder når de opererer med en årslønn for vekterne på 294.000 kroner, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund.

NHO sikter til tall fra SSB for 2011 som viser at en vekter tjener rundt 340.000 kroner. NHO mener at NAF tar utgangspunkt i begynnerlønna og ikke tatt hensyn til vekternes ulike lønnsttillegg.

– Ergo ligger vekternes årslønn på 86,7 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier Furulund.

Slik vil flyplassene påvirkes fra og med i morgen:

Ved Oslo Lufthavn, Gardermoen tas det ut ytterligere 50 sikkerhetskontrollører, noen som får store konsekvenser. Trolig vil under halvparten av de 15 sikkerhetsslusene være i drift.

Ved Trondheim lufthavn, Værnes reduseres kapasiteten fra tre til to løp og det må beregnes lengre køer.

Bergen lufthavn, Flesland vil ha full kapasitet mellom kl. 06:30 – 09:00 på onsdag. Deretter reduseres kapasiteten betydelig. Helikopterterminalen på Flesland kan opprettholde noe kapasitet takket være av mannskap hos Securitas.

Ved Stavanger lufthavn, Sola vil det være halv kapasitet i sikkerhetkontrollen fra kl. 05:00 – 08:30. Deretter noe bedre kapasitet resten av dagen. Helikopterterminalen vil ha svært begrenset kapasitet.

Ved Bodø lufthavn vil sikkerhetskontrollen være åpen fra kl. 04:00 – 11:30 onsdag. Torsdag vil den trolig være åpen hele dagen, men med sterkt redusert kapasitet.

Tromsø lufthavn er sikkerhetskontrollen åpen med redusert kapasitet en fra kl. 05:00 til kl. 16:00. Sikkerhetskontrollen stenger kl. 16:00.

Ved Ålesund lufthavn, Vigra vil det være halv kapasitet i sikkerhetkontrollen gjennom hele dagen.

Alle passasjerer bes å forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap om den enkelte flygning og møte opp på lufthavnen i god tid før avreise.

avinor.no og osl.no vil det bli gitt informasjon om status i trafikken.

Streikemoro
På diverse sosiale medier har det dukket opp vitser og annen humor angående streiken.

Den siste tiden har denne statusoppdateringen fra Vestby kommune blitt delt mye på Facebook og Twitter.

Den viser at kommunen informerer via Facebook, noe de først får skryt for. Det er imidlertid skrudd på en autosvar-funksjon, som kanskje ikke er helt heldig.

Se (og le) under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere