- Drap kan ha en smitteeffekt

Foto: Teigen, Trond (SCANPIX)

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener det er ganske vanlig at mange drap skjer omtrent samtidig.

13.01.10 11:07

Siden slutten av desember har det forekommet i underkant av ti drap bare i Skandinavia.

- Dette ser ut til å være en opphopning. Drap er en forbrytelse som forekommer sjeldent, men det har en tendens til å skje flere over en kort tid, sier Ragnhild Bjørnebekk, voldsforsker ved Politihøgskolen.

Bare i Norge har det skjedd to drap og ett mistenkelig dødsfall i januar, noe som er et høyt antall over så få dager.

  • Linn Sandtrøen (29) ble funnet drept i Trondheim torsdag 7. januar.
  • Natt til 11. januar ble en trebarnsmor knivdrept av sin fraseparerte mann i Skien.
  • En 62 år gammel mann er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge på sin samboer natt til 1. januar i Fossegrenda i Trondheim. Dødsårsaken er mistenkelig, men foreløpig uavklart.
  • Også i Sverige og Danmark har to unge kvinner blitt drept like før og etter nyttår. Nancy Tavsan (18) ble funnet drept i Hjällbo utenfor Göteborg natt til 30. desember. Maria Møller Christensen (20) ble funnet drept i Herning i Danmark natt til 1. januar.
  • Nyttårsaften skjøt og drepte Ibrahim Shkupolli samboeren sin og fire andre i Esbo i Finland.

- Det er mer vanlig enn uvanlig at drap klumper seg opp og forekommer omtrent samtidig. Aggressive personer kan trigges av at andre drap omtales, forklarer Bjørnebekk.

- Kan ikke endres
Ragnhild Bjørnebekk forklarer at mye omtale rundt drap skaper en ulme-situasjon blant personer som går med drapstanker, og som er i ubalanse. Ofte kan dette ha en smitteeffekt som kan være nok til å utløse drapshandlingen.

- Dette kan ikke endres, men det kan forhindres ved for eksempel å ta i bruk tiltak som voldsalarmer eller besøksforbud. Gjerningsmannen har ofte psykiske avvik eller personlighetsforstyrrelser.

Hun understreker at det er vanskelig å si mye om denne situasjonen, siden det enten vil forekomme en videre utvikling i antall drapssaker eller at det vil roe seg ned.

- At det nå er en opphopning i antall drap trenger ikke ha noe å si for en videre utvikling. Det er vanskelig å ta en oppsummering før tidligst neste år, sier hun.

Risikosituasjoner
Studier viser at drap mot nære relasjoner eller mot noen en kjenner, forekommer hyppigst.

- Særlig i ekteskap der vold har vært utøvet tidligere, vil dette trappes opp i separasjonsperioder. Derfor er det viktig å være oppmerksom på slike risikosituasjoner, mener Bjørnebekk.

Hun forteller at det siden 2000-tallet har vært en økning i vold mellom nære relasjoner, og at tilfeldige drap er mer sjeldne.

- Da er drapsmannen enten i en akutt psykisk krise, eller har et mål som noen står i veien for.

Økning av knivvold
Ifølge Bjørnebekk er det årlige drapsantallet nokså stabilisert. Hun forteller at det er et mønster, men med variasjoner.

- Forbrytelser som har økt siden 2000-tallet er grove trusler, ran og knivvold, i tillegg til vold mot nære relasjoner.

Bjørnebekk spekulerer også i om antallet drap trekkes ned takket være akuttmedisinen i Norge.

- Norsk akuttmedisin er veldig god og effektiv, og mange kniv- og skyteepisoder ender derfor ikke i dødsfall. Dette kan absolutt ha noe å si for stabiliseringen av antall drap, mener hun.

Voldsforskeren ønsker også å trekke fram noen nye tendenser innenfor kriminaliteten, og forteller at det nå er flere jenter og kvinner som utøver vold enn før.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.