RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Drapet var min skjebne

Sist oppdatert:
OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Den 20 år gamle mannen som onsdag ble dømt til ni års fengsel for å ha knivdrept sin svigerinne, hevder at drapet var hans skjebne.

Da dommen falt i sal 526 i Oslo tingrett onsdag, trakk den 20 år gamle norskpakistaneren et dypt sukk. På spørsmål om han anket dommen eller ville ha betenkningstid, svarte han bestemt at han vedtok dommen på stedet.

- Jeg hadde bestemt meg før jeg kom hit i dag. Hadde det blitt ti år, ville jeg også tatt det. Jeg har gjort noe fryktelig galt og fortjener straff for det, sier den i dag 20 år gamle drapsmannen til TV 2 Nettavisen.

Til fratrekk fra dommen på ni år kommer 777 dager han har sittet i varetekt.

Besatt av ond kraft
Han er funnet skyldig i drapet på sin 18 år gamle svigerinne Uzma Fahrid i deres felles hjem på Mortensrud i Oslo 31. august 2001, der hun bodde sammen med sin mann (tiltaltes bror), to av hans brødre, guttenes far og farfar. Hun hadde kommet til Norge halvannet år før, etter at de hadde giftet seg i Pakistan.

Overfor rettspsykiatriske sakkyndige har tiltalte flere ganger sagt at ”dette måtte skje i livet mitt”. Og at drapet var utslag av hans skjebne og forutbestemmelse. Han har også åpnet for muligheten at han var påvirket av en ond kraft, noe som begrunnes i folketro og Islam.

Retten har ikke tatt hensyn til slike forklaringer.

Ikke hensyn til religionsmotiv
- Drapet fremstår som ytterliggående brutalt, heter det i dommen. Den 159 cm høye og 55 kg tunge tenåringen ble drept med 11 knivstikk fra en 33 cm lang, taggete kjøkkenkniv.

Opptakten til drapet var krangel om fjernkontrollen. Tiltalte ble sterkt provosert av at svigerinnen skiftet kanal uten å be om lov til å se på TV. Både han og faren hans skal over lengre tid ha irritert seg sterkt over at Uzma ikke alltid bar hodesjal når hun var hjemme, at hun så på indiske videofilmer og ”snakket for mye”. Etter hvert mislikte han henne så sterkt at han hatet henne.

Disse religiøse/tradisjonsbetingede motivene har retten ikke tatt hensyn til. Det nærmeste retten kommer en forklaring, er at den drepte kvinnen var psykisk sterkere og mer intelligent enn den dømte 20-åringen, som av psykiatere beskrives som ”språklig, sosialt og intellektuelt umoden”.

Ba for sitt liv
Da Uzma i krangelen truet med å ringe en onkel i USA, sa tiltalte at det ”kunne han ikke leve med”, og gikk på kjøkkenet for å hente kniv.

- Først ville han bare skremme henne, men hun ”bare snakket og snakket” og sa ”du kan ikke gjøre noe”, heter det i dommen. Da mistet tiltalte besinnelsen og angrep henne. Den spede 18 år gamle kvinnen ba for sitt liv og om tilgivelse, men tiltalte skal ha sagt: ”Det er gått for langt”.

- Jeg ble så sint at jeg bare stakk og stakk, har han forklart.

Kniven traff henne i hodet, armene, brystet, magen og halsen. Hun døde etter kort tid av store blødninger fra halspulsåren.

- Fortjener min staff
- Jeg fortjener å få straff for det jeg har gjort, sa han da saken startet.

Aktors påstand var ti års fengsel. I formildende retning har retten lagt vekt på at tiltalte bare var 18 år da drapet ble begått, at han har hatt en barndom preget av rotløshet og savn, samt at han ga en uforbeholden tilståelse.

- En velskrevet og god dom, konkluderer forsvarer Ellen Holager Andenæs.

Han tar nå videregående skole i fengselet, men håper å studere arkitektur etter hvert. Til tross for at han har drept sin brors kone, har han fortsatt god kontakt med både enkemannen og resten av familien.

Ifølge sin forsvarer sliter han med selvbebreidelse og anger.

- Dette er ingen følelseskald drapsmann. Han er en god gutt, sier Holager Andenæs til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere