*Nettavisen* Nyheter.

- Drapsoffer med på tortur-ran

Mannen (35) som ble drept i en låve i Søndre Land skal ha vært med på det brutale ranet av et samboerpar i Stor-Elvdal.

10.01.08 13:49

Drapssaken i Oppland vikler seg stadig mer inn i tortursaken i Hedmark. Nå opplyser politiet at de mener mannen som ble skutt og drept i Søndre Land var delaktig i ranet av en mann og en kvinne fra Stor-Elvdal like før han ble drept.

- Vi er rimelig sikre på at avdøde i drapssaken var med på ranet, men han har ikke vært formelt siktet i saken, sier politiadvokat Joachim Sopp Onsrud ved Vestoppland politidistrikt til Nettavisen.

Tirsdag ble det kjent at en av de siktede etter drapet i Søndre Land, en 33 år gammel mann, også hadde vært med på det brutale ranet. Nå viser det seg dessuten at ytterligere en av de drapssiktede mennene, en 30 år gammel mann, er mistenkt i ranssaken. Dermed mener politiet at totalt tre av de involverte i drapssaken, deriblant drapsofferet, var blant ransmennene.

Bundet og truet

Samboerparet ble natt til 4. juledag i fjor mishandlet på det groveste av fire bevæpnede menn som stormet inn i huset deres.

Kvinnen (18) og en mann (40) ble vekket av de fire mennene som plutselig sto på soverommet.

Mannen ble tvunget ut i stua der han i sofaen ble bundet på ryggen og beina ved hjelp av kjetting. Samboeren hans ble bundet i senga på soverommet. Hun ble truet med kniv, mens han fikk rettet et våpen mot hodet.

Paret skal ha blitt truet til å fortelle hvor alle verdisakene i huset var. I over tre timer skal de ha blitt mishandlet. Relasjonene mellom samboerparet og ransmennene er uklar.

- Vi tør ikke lenger bo her, fortalte samboerparet i et intervju etter voldsnatten.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Løvmo, Hamar Arbeiderblad

Usikre på motivet
Den fjerde personen som var med på ranet mener også politiet at de har kontroll på.

- Denne personen var fra utgangspunktet siktet i ranssaken, og han er avhørt og har erkjent det forholdet. Men han er ikke siktet i drapssaken, sier Sopp Onsrud, som mener de nå har oversikt over alle som var med på ranet.

Drapet i Søndre Land skal ha skjedd kort tid etter det brutale ranet, men politiet sier de er usikre på om drapet skjedde den samme dagen. Først den 4. januar ble offeret funnet.

- Vi er ikke helt sikre på når drapet skjedde. Men vi tror kanskje at det skjedde før nyttår, sier politiadvokaten til Nettavisen.

- Tror dere drapsmotivet kan ha noe med ranet å gjøre?

- Vi er veldig usikre på motivet, og vil ikke kommentere det på det nåværende tidspunkt. Det blir bare spekulasjoner, sier Sopp Onsrud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Oppland Arbeiderblad

Kartlegger roller
Politiet har tidligere opplyst at de kom over drapssaken på bakgrunn av en annen sak.

- Det var på bakgrunn av noen andre vinningsforhold som vi foretok av to av de siktede i drapssaken, og så var det ut fra opplysninger som fremkom i den saken at vi kom på sporet av drapssaken, sier Sopp Onsrud.

Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at 35-åringen ble skutt, og på gårdsbruket har politiet funnet det de mener er drapsvåpenet.

- Tre personer er siktet for drap eller medvirkning til drapet. Den videre etterforskningen vil klarlegge hva som har skjedd og hvilke roller den enkelte har hatt, sier politiadvokaten.

Alle de tre drapssiktede, to menn i 30-årene og en 51 år gammel kvinne, er varetektsfengslet i fire uker. Kvinnen og en av mennene er søsken, og har nektet straffskyld, mens den andre mannen har erkjent drapet.

Det var Ragnar Bjertnæs Abrahamsen fra Jevnaker som ble drept.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.