*Nettavisen* Nyheter.

- Dreper ikke sivile med visum

Foto: (TV 2)

- Man skal ikke ta livet av en person som har fått visum. Det sa mulla Krekar i Oslo tingrett i dag.

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell kjører et knallhardt løp mot mulla Krekar i Oslo tingrett. Krekar ble gang på gang konfrontert med tidligere uttalelser som står i grell kontrast til hans uttalte syn i Oslo tingrett om bruk av selvmordsbombere.

Mens Krekar i retten hevder at selvmordsbombere, eller martyrer, bare skal brukes til å ramme militære mål i reelle krigssituasjoner, har han i sine taler sagt ting som kan peke i en helt annen retning.

Tidligere i dag skrev sa Krekar at Egypts tidligere leder Anwar Sadat fortjente å dø fordi hans styre ikke var legitimt.

Sammenlignet med Palestina
Stabell leste fra en tale som Krekar har holdt for sine underordnede.

«Krekar sier at de som har meldt seg til selvmordsaksjoner må være tålmodige. Vi må finne ut hvordan vi reagerer når en blir martyr i selvmordsaksjon. Vi skal ikke sende ti sammen for å utføre en aksjon. Vi sender en for å skremme og knuse dem på samme måte som israelerne er knust.»

- Hvis jeg stopper der. Bruken av selvmordsbombere i Israel og palestina. Hvilken karakter har de hatt hvis vi ser hvem det rammer?

- Jeg svarer ikke på slikt for det angår ikke meg. Det er ikke min krigssone. Dette er samme spørsmål som de om Sadat og Egypt.

- Ja vel, men til Nettverk sa du at «vi har selvmordsbombere som er mye farligere enn», så nevnte du to organisasjoner i Palestina.

- Hvilken betydning har det om jeg sier at jeg har en kalasjnikov (russiskprodusert atomatvåpen, red.anm) som er bedre enn den du har i hånda? svarte Krekar.

- Dette har jeg forklart i detalj til norsk etterretningstjeneste, avsluttet han.

Aksjonen i Islamabad
Stabell konfronterte også Krekar med hans tale der han viste til den effektive aksjonen mot Egypts ambassade i Islamabad i 1995, der 15 personer ble drept.

- Er det en tillatelig aksjon? ville Stabell vite.

- Du må spørre de som står bak det. Men spør du meg, er det ikke tillatt mot en ambassade uansett hvor det er. Om det blir begått av muslimer eller andre. Ambassaden, der er det funksjonærer som ikke gjør annet enn å praktisere sin funksjon. Det er det jeg tror. Og det er en religiøs tro.

Stabell leste deretter fra en tale som Krekar har holdt.

«Man må skille mellom selvmord og selvmordsaksjoner. Det er de svake som begår selvmord, og det kan ikke sammenlignes med de som har trent hardt (¿) Jihadbevegelsen har sendt en trussel til Egypt, sendte ut to brødre. Den ene var 16 år. Allah som med sprengstoff i beltet løp mot porten. Han sprengte seg selv og porten i luften slik at den andre kunne kjøre gjennom porten og sprenge bilen i lufta.»

- Det er vanskelig å forstå annet enn at du sluttet deg til aksjonen i Islamabad i 1995, sa Stabell.

- Nei, det kan det ikke være. Å gi instrukser er noe. Å informere om noe som har skjedd er noe helt annet, svarte Krekar.

- Misforstå meg ikke. Jeg mener ikke at du hadde noe delaktighet i dette.

- Nei, og du har heller ikke rett til å si.

- Det er ikke annet enn en tilslutning i beretningen av situasjonen.

- Nei. Hadde jeg støttet en slik aksjon, så hadde jeg vært så modig at jeg hadde sagt det, og da må jeg komme med bevisene i henhold til sharia, sa Krekar.

Om drap på sivile i Egypt
Stabell konfronterte også Krekar med en video der han talte om terroraksjoner mot sivile i Egypt. Som det har kommet fram tidligere mener Krekar, og mange muslimer med ham, at regimet i Egypt er ulovlig.

«Som jeg tidligere har sagt, er lovene som er laget og gjennomført i ulovlige regimer i muslimenes rike. Ulovlige. Derfor ble jeg spurt av en kvinnelig journalist i Bergen engang om hvorfor vestlige turister blir drept av muslimer til tross for at de reiser lovlig i disse landene. Svaret på dette, mine brødre, er at disse regimenes maktgrunnlag er ulovlig. De er verken valgt eller pekt ut av muslimene og representerer ikke andre enn seg selv. Visum utstedt av disse er ugyldige, fordi de er utstedt av et hedensk regime. Dersom visum er blitt utstedt av troende muslim ville dette vært nok til å gi trygghet til turistene.»

Kan du huske å ha talt om temaet? spurte Stabell.

- Nei, det husker jeg ikke. Men svaret er tydelig og mitt svar er tydelig. Dette er et vitenskapelig tema om muslimer. Om disse grupperinger som har drept turister i Egypt. De sa at visumet som disse menneskene hadde fått var ugyldig. Det jeg derimot tror, og har sagt i avhørene, er at om man har fått et falskt visum, så har man trygghet i våre land.

- I Kurdistan har vi ikke det problemet. Vi trodde at tillatelse gitt av KDP eller PUK har gitt trygghet.

- Ville du gitt annet svar til damen fra Bergen i dag? spurte Stabell.

- Nei. Jeg gir deg svaret fra de som har utført dette. Det er tankegangen til de som har utført dette.

- Det jeg vet og tror, som jeg har gjort før jeg kom til Norge, er at man ikke skal ta livet av en person som har fått visum. Det er kjent hos vitenskapsfolk og hos imamene. Og det er av den grunn at ingen har skadd vestlige som kom til Afghanistan, sa Krekar.

- I Afghanistan? spurte Stabell. Tidligere på fredagen hadde han kjørt Krekar knallhardt på hvorvidt han har vært i Afghanistan eller ikke. Flere kilder peker i den retningen. Krekar selv skal ha sagt det på video, men nekter på det nå.

- Ja. I Afghanistan, i Kurdistan, i Pakistan, i hele verden.

- Men du har ikke vært i Afghanistan.

- Jeg svarer ikke på dette, sa Krekar.

- Jeg foreslår lunsj, avsluttet Stabell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.