- Drepte for å fjerne monster

Foto: Erik Holand , Agderposten / SCANPIX

ARENDAL (TV 2 Nettavisen): - Hun hadde rett til å drepe. Drap var eneste utvei for at 19-åringen skulle redde seg fra sin far, mener forsvaret i sykehusdrapssaken.

09.03.04 06:16

De levde i et helvete med en far som voldtok og slo. Barna mener de drepte i nødverge. I fjor frikjente Nedenes tingrett dem for drap. Men vil juryen i lagmannsretten komme til det samme? Tirsdag forteller aktor Agder lagmannsrett hvorfor nødverge ikke holder i sykehusdrapssaken.

- Jeg var sikker på at han spilte syk, og ville ta oss. Jeg var så redd da jeg gikk inn på rommet, men det måtte bli han eller meg. Etter at broren min hadde stukket kniven inn i pappa prøvde han å reise seg opp, å skyve oss bort og krangle. Så stakk jeg ham jeg også. Etter at jeg stakk ham noen ganger ble han roligere, har den foreløpig drapsfrikjente datteren forklart retten.

Harme eller nødverge
Bashkim Hasani ble drept med kniv på Arendal sykehus 11. desember 2002. Eldstedatteren på 19 år og eldste gutten på 15 år har erkjent drapet. Hasanis kone og barnas mor er tiltalt for medvirkning til overlagt drap, sammen med en annen datter.

Aktor, statsadvokat Erik Holmen, sa i retten i fjor at de drepte i berettiget harme, og reduserte derfor straffeutmålingen til opptil 10 år.

- 15-åringen drepte for å fjerne et monster, sa forsvareren hans, Odd-Holck Steen, og fikk gutten frikjent.

Lov å drepe?
Skal det være lov å drepe en mann når han ligger forsvarsløs i sengen på sykehuset? Det kan være vanskelig i en rettsstat å godta at man i en norsk småby kan drepe en sengeliggende mann – selv om han er voldelig, begår seksuelle overgrep og terroriserer omgivelsene.

Rettssaken etter sykehusdrapet i Arendal i fjor har aktualisert debatten rundt anvendelsen av Straffelovens paragraf 48 om nødverge.

Tingretten fant det bevist at faren hadde planlagt å drepe familien etter at han skulle utskrives fra sykehuset. Dermed hadde de ikke andre muligheter enn drap.

Ikke første gang
Paragraf 48 om nødverge er tolket i mange retninger. Høyesterett har avsagt dommer som viser at nødverge, altså angrep som beste forsvar, kan benyttes ikke bare i samme øyeblikket som angrepet skjer, men også før. Altså er det hjemlet preventiv nødverge i norsk strafferett.

To kjente dommer, Liv-saken fra Eidsivating lagmannsrett i 183 og Verdal-saken fra Frostating lagmannsretts dom fra 1986 står sentralt. I Liv-saken ble en kvinne frikjent, etter å ha kjøpt et gevær og skutt og drept sin sovende mann etter mange års overgrep.

I Verdal-saken ble en 18 år gammel mann frikjent for å ha skutt faren, som satt i en stol i stua sammen med sine foreldre. Bakteppet var et liv med overgrep og vold mot seg og familien.

Prinsippene
I sentrum for vurderingen om nødverge kan påberopes står tid, voldsanvendelse og handlingsalternativer sentralt:

Alternativer: Faren skal ha voldtatt sin eldste datter fra hun var 10 år. Alle de andre barna skal ha blitt terrorisert. Han truet ofte med å drepe hele familien. Barna levde i en tilværelse hvor det kan argumenteres for at de opplevde at ingen kunne hjelpe.

Uansett hva de sa ville det føre til at faren kom til å utrydde dem. Med en voldelig fortid «visste de» at han kom til å drepe hvis andre fikk rede på overgrepene.

- Det er bedre å bli banket enn drept, sa faren. Det argumentet kjøpte barna.

Tid og voldsanvendelse
I forhold til overlagt drap er tid sentralt for å vurdere gjerningspersonens muligheter for å overveie sine handlinger.

Det gikk flere timer fra knivene ble hentet hjemme til de ble plantet i faren. I retten har de hovedtiltalte hevdet at de ikke hadde til hensikt å drepe da de gikk inn på rommet hans.

Mye tyder på at avgjørelsen om drap kan argumenteres å ha skjedd tidligere.

Var drapstrusselen så reell at drap var eneste måte å utøve nødrett på? Eller var det i overkant voldsomt i forhold til den volden og overgrepene de skal ha vært utsatt for, og eventuelt kunne vente seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag