*Nettavisen* Nyheter.

- Dropp nasjonale prøver

For dårlig kvalitet og lite pålitelige. Det er konklusjonen i en fersk rapport om de nasjonale prøvene. Forskergruppen advarer mot å gjennomføre prøvene.

Etter massiv kritikk og mye turbulens rundt de nasjonale prøvene, vil nå Utdanningsdirektoratet endre opplegget.

- Utdanningsdirektoratet vil vurdere endringer i opplegget for de nasjonale prøvene i 2006, sier direktør Petter Skarheim i Utdanningsdirektoratet.

Kritikken har haglet mot ordningen, både fra lærerhold og Elevaksjonen. Det har vært pekt på at prøvene tar tid fra vanlig undervisning at offentliggjøring av prøveresultatene skaper a- og b-skoler.

Flere svakheter
Nå foreligger evalueringsrapporten «Nasjonale prøver på ny prøve» - om prøvenes kvalitet og pålitelighet. Forskergruppen mener at det er svakheter ved prøvenes kvalitet og pålitelighet.

- Mye har faktisk blitt endret, både hva gjelder prøver og gjennomføring. Vi tar kritikken på alvor og vil nå vurdere å foreslå endringer i opplegget for de nasjonale prøvene. Men først vil vi drøfte evalueringsrapporten med fagmiljøene som utvikler prøvene for oss, sier Petter Skarheim, direktør i Utdanningsdirektoratet, i en pressemelding onsdag.

Lesing og matte kan offentliggjøres
Det er Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) ved Universitetet i Oslo som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

ILS mener at resultatene i lesing og matematikk på 4., 7. og 10. trinn kan publiseres. Derimot foreslår forskergruppen at resultatene fra engelsk og skriveprøven i norsk ikke skal publiseres. Resultatene fra grunnkurs anbefales heller ikke publisert på grunn av lav gjennomføring.

- Dropp nasjonale prøver i 2006
Forskergruppen anbefaler at det ikke bør gjennomføres nasjonale prøver i 2006, men at man kommende år bruker tid til utredning og utvikling for å bedre kvaliteten på prøvene.

Direktør Skarheim understreker at ingen andre prøver i den norske skolen er like grundig utviklet og testet som de nasjonale prøvene.

Hele rapporten kan du lese her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.