RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dørum vill i terrortåka

Sist oppdatert:
Flere fremtredende jurister reagerer med sjokk og vantro på Dørums forslag om romavlytting. - Dørum har gått seg vill i terrortåka, sier advokat Brynjar Meling.

Melings uttalelse kommer etter at justisminister Odd Einar Dørum (V) presenterte et nytt lovforslag i kampen mot terror og organisert kriminalitet. Får justisministeren Stortinget med på loven, kan PST og politiet avlytte stua di uten å ha skjellig grunn til mistanke mot deg.

Meling får støtte i sin motstand fra Tor Erling Staff og Harald Stabell.

- Maler fanden på veggen
- Dette går på personvernet løs. Man har gått seg vill i terrortåka etter 11. september og maler fanden på veggen. For å vise handlekraft forsøker man å vedta lover som går på rettsikkerheten løs, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Den profilerte advokaten frykter at man ikke trenger mer enn en motorsykkel og skinnjakke for at politiet i fremtiden har nok «bevis» til å iverksette romavlytting.

- Vi må se hvilken realitet det er i alle disse trusselbildene som blir tegnet. Realiteten er at man fremdeles har lite farlig kriminalitet i Norge. Det blir tegnet et skrekkbilde for å vinne politisk gevinst, sier Meling, som frykter at en ny lov om romavlytting vil føre til et «storebror ser deg»-samfunn.

- Forlater rettssamfunnet
Også høyesterettsadvokat Tor Erling Staff reagerer kraftig på det nye lovforslaget.

- Vedtas dette, så forlater vi rettssamfunnet. Da kan i praksis ingen føle seg trygge i egne hjem lenger, sier advokat Staff til TV 2 Nettavisen.

Den profilerte høyesterettsadvokaten mener det er vel og bra at domstolene skal holde kontroll med når romavlytting kan godtas, men frykter dette ikke er nok.

- Det finnes flere eksempler på at domstolens kontroll ikke er god nok. Det ser man blant annet av det som kom frem i Lund-kommisjonen. Det ble foretatt fengslinger som aldri skulle vært gjort og dommere har stilt seg til rådighet for spesielle formål som man i etterhånd skjønner er imot rettssamfunnet, sier Staff.

- For tidlig
Heller ikke leder for Advokatforeningen, Harald Stabell, er begeistret for Dørums lovforslag. Han sier til TV 2 Nettavisen at behovet for romavlytting ikke er godt nok dokumentert.

- Jeg mener tiden ikke er inne for romavlytting i dag, i forhold til at effekten ikke er godt nok dokumentert. Dessuten er personer som forbereder terrorhandlinger høyst profesjonelle og vil nok ta forhåndsregler for romavlytting, sier Stabell.

Han understreker at Advokatforeningen går inn for kriminalitetsbekjempelse, men at de per i dag ikke mener romavlytting er den rette veien å gå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere