RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Du er et dyr!

Sist oppdatert:
DRØBAK (TV 2 Nettavisen): "Animal", sto det på lappen fra Derekas far til tiltalte. Etter at dommen var falt, la han til: - Dette vil du betale for resten av livet.

20 år gamle Jan Erik Breida ble torsdag dømt til 13 års fengsel for drapet på Dereka Maria Mikula.

Etter at dommen var forkynt, utbrøt Derekas amerikanske far følgende: "You will pay for this for the rest of your life!"

Donald Mikula kom med sterke utfall mot Jan Erik Breida etter at dommen falt. (Foto: Kjetil Mæland, TV 2 Nettavisen)
Donald Mikula kom med sterke utfall mot Jan Erik Breida etter at dommen falt. (Foto: Kjetil Mæland, TV 2 Nettavisen)

Boomerang
Senere utdypet han utsagnet utenfor Ytre Follo tingrett:

- Alt man gjør i livet, kommer tilbake som en boomerang. Han fortjener ikke å bli behandlet med respekt. Han har mistet retten til å bli kalt menneske. Jeg kaller ham et dyr. Han viste ingen nåde, og han visste hva han gjorde da han drepte Dereka, sa Donald Mikula til TV 2 Nettavisen.

Mikula synes dommen er en krenkelse.

- Jeg var tilfreds da påtalemyndigheten ba om 19 år. I det rettssystemet dere har i Norge, så er det et sterkt signal. Slik dommen er nå, føler jeg at det er en krenkelse.

Anket

20 år gamle Jan Erik Breida ble ikke dømt for voldtekt, men til tross for det, hadde Mikula håpet at 20-åringen skulle få mellom 15 og 17 års fengsel. Rettens flertall mener 13 år var passende fordi voldsutøvelsen preges av at den startet som en impuls og manglende kontroll i alkoholpåvirket tilstand. Rettens mindretall ville ha 15 år fordi volden var særdeles grov.

Breida anket dommen på stedet. Derekas far håper og tror det vil slå tilbake på Breida.

- Jeg håper lagmannsretten gir en mer rettferdig dom.

Derekas mor forlot tingretten etter dommen. Her sammen med datteren. (Foto: Kjetil Mæland, TV 2 Nettavisen)
Derekas mor forlot tingretten etter dommen. Her sammen med datteren. (Foto: Kjetil Mæland, TV 2 Nettavisen)

Brøt sammen
- Jeg respekterer at hvert land har sitt eget rettssystem, men sammenliknet med USA, er dette veldig lavt. Bare for drapet ville man fått 35 år, og så ville man fått ti år for voldtekten, og i tillegg et sted mellom fem og ti år for ranet han er dømt for, sa han.

Derekas venner var ikke inne i rettssalen da dommen ble opplest. Da de fikk resultatet, brast de ut gråt. Mange forlot stedet umiddelbart.

Blant Derekas venninner, var Jeanette Paulsen, som fant Dereka død. Da TV 2 Nettavisen fortalte henne om dommen, brøt hun sammen. Hun ville ikke bli intervjuet.

Derekas mor forlot også tingretten etter dommen. Hun tok den lave straffen svært tungt.

Reagerte ikke på straffen
Advokat Bjørn Haugen, som representerer Jan Erik Breida, sier at hans klient ikke reagerer på straffeutmålingen.

- For min klient er ikke straffeutmålingen viktig, men han reagerer på rettens oppfatning av hva som skjedde i leiligheten. Han sier at han ikke drepte Dereka. Nå har fått erfaringer fra hva som skjedde i denne retten. Det skal vi ta med oss videre, slik at vi kan vite hva vi skal fokusere mer på i neste rettsrunde.

Dommen
"Drapet er begått av en helt normal person, men med ”kort lunte” og store problemer med sitt temperament og manglende impuls- og selvkontroll ved avvisning eller motgang, særlig i beruset tilstand" , heter det blant annet i dommen fra Ytre Follo tingrett.

"Dette har han vært kjent med selv i lang tid, og han har likevel ikke tatt konsekvensen av det, ved å fullføre psykologbehandlingen han påbegynte. Heller ikke har han avstått fra alkohol. Tiltalte virker følelseskald i forhold til det han har gjort, han har ikke tatt ansvar og har ikke vist noen tegn på anger", heter det i dommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere