RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Du får ikke automatisk utlagt tarm av sykdommen

Helsefagarbeidere med stomi-utstyr de viser for en kvinnelig pasient. Illustrasjonsbilde. Heiko Junge / SCANPIX NB Modellklarert.
Helsefagarbeidere med stomi-utstyr de viser for en kvinnelig pasient. Illustrasjonsbilde. Heiko Junge / SCANPIX NB Modellklarert. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
- Gå til legen. Informasjonen på nett er gammelt nytt, sier overlege.

Mage- og tarmproblemer er fortsatt tabu for mange. Det er ikke kult å fortelle andre at du har diaré, luftsmerter eller andre lignende problemer.

- Rundt én prosent av befolkningen har innflamatorisk tarmsykdom (betennelse i tarmen). Det er like mange som har diabetes type 1 og cølliaki. Men det snakkes ikke om.  Over 1 million pasienter har sykdommene Ulcerøs colitt og Crohns sykdom på verdensbasis, så informasjon om sykdommene er svært viktig å få ut, sier overlege Arne

Overlege Arne Røseth ved Lovisenberg sykehus forteller at det er like mange som har ulcerøs colitt og Crohns sykdom som det er menensker med diabetes type 1 og cølliaki, men at sykdommen likevel får liten oppmerksomhet. 

Røseth ved Lovisenberg Diakonale sykehus til Nettavisen.

En ubehandlet sykdom kan føre til store problemer for den som er rammet. Svært hyppig avføring, diaré og sterke magesmerter kan gjøre at den som er syk ikke fungerer på jobb, skole og i det sosiale. 

- Under nasjonalsangen bæsja jeg meg ut

Onsdag skrev Dagbladet om NRK-profilen Carina Olset som i et foredrag for Landsforeningen for fordøyelsessykdommer fortalte om hvordan hun lever med ulcerøs colitt.

Hun viste blant annet et klipp fra en direktesending under fotball-landskampen mellom Norge og Nederland.

- Under nasjonalsangen bæsja jeg meg ut. På dette bildet har jeg akkurat gjort i buksa. Jeg klarte likevel å gjøre jobben min. Etter introduksjonen plukket jeg opp veska mi, gikk på toalettet og gjorde det jeg måtte gjøre. Da følte jeg virkelig at det var jeg som var sjefen, fortalte Olset ifølge Dagbladet.

Les også: - Har jeg hjulpet en person med å fortelle sjefen sin om sykdommen, så er det verdt det

Tør ikke gå til legen på grunn av internett

Overlegen mener det verste du kan gjøre hvis du har tarmproblemer er å Google symptomene.

Overlegen mener det verste du kan gjøre hvis du har tarmproblemer er å Google symptomene, siden mye av informasjonen ikke lenger er aktuell på grunn av moderne behandling.

Carina Olset i NRK har fått mye skryt etter at hun sto frem med sykdommen ulcerøs colitt.

- Sykdommer som ulcerøs colitt og Crohns sykdom har et veldig dårlig rykte. Det er uheldig når pasientene går rett på nett og leser om sykdommene, pose på magen og utlagt tarm. Da tør de ikke komme til oss. Ikke gå på internett, gå til legen. Det som står på nett er gammelt nytt. Det er ikke slik at en diagnose som Crohns automatisk gjør at du får utlagt tarm, forteller Røseth. 

Lisa ignorerte sykdommen

Lisa Elvaker var 33 år gammel da hun forsto at hun hadde slitt med en tarmsykdom i årevis.

- Jeg hadde hatt mageproblemer, men unnskyldte det med turnus og stress som sykepleier, siden magen ble bedre da jeg hadde ferie. Når jeg fikk diagnosen Crohns skjønte jeg at jeg hadde hatt problemer langt tilbake, sier Elvaker, som har jobbet seks år som sykepleier innen gastrokirurgi (mage/tarm).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lisa Elvaker jobbet som sykepleier på gastrokirurgi. Likevel innså hun ikke at hun var syk.


Sykdommen ble oppdaget i 2012.

- Jeg ble veldig dårlig. Jeg fikk leddgikt og gikk ned 20 kilo på en måned. Nå skal det sies at dette også var noe fødselsvekt, siden jeg fødte mitt første barn to måneder tidligere.

Matforgiftningen gikk aldri over

Hun og samboeren fikk en matforgiftning på samme tid. Mens samboeren ble frisk etter tre dager, ble Lisa bare dårligere.

- Jeg hadde feber i åtte uker og var inn og ut av legekontoret, samtidig som jeg hadde en baby å ta meg av. Jeg ble dårlig 9. april. Først 30. mai ble det gjort en koloskopi (undersøkelse av tykktarmen) hvor diagnosen ble stilt med en gang.

Vanligvis oppdages sykdommene Crohns og ulcerøs colitt tidligere. Den rammer gjerne mennesker i alderen 17-35 år.

- Jeg ble veldig utmattet. Årsaken til vektnedgangen var hyppig toalettavgang og en følelse av at maten gikk rett gjennom kroppen, sier Lisa.

Ble raskt bedre med medisin

- Jeg trodde jeg var for gammel. Broren min har levd med sykdommen i over 30 år, men er ikke så plaget. Kun de dårligste pasientene kommer til gastrokirurgen hvor jeg jobbet. Det er tydelig at jeg er flink med andres kropp, men ikke min egen, sier hun og ler.

Mens det for noen år tilbake var vanlig å behandle Lisas sykdom med kortison har hun kun fått biologisk behandling.

- Jeg følte meg raskt mye bedre og fikk mye mer energi. En rektoskopi etter en måneds tid viste at tarmen var helt helet. Nå er jeg gravid med nummer to og må stoppe og ta medisinen etter uke 30, av hensyn til barnet.

Lisa syndes det er flott at NRK-profilen Carina Olset er så åpen om sykdommen sin.

- Jeg håper det kan bidra til at andre tør å snakke om det og gi motivasjon til å fortsette kampen videre, selv om det av og til kan virke som det ikke er lys i enden av tunnelen.

Verre ikke å gå til legen

Har du betennelse i tarmen er tidsperspektivet viktig. Jo lengre du venter, jo verre kan problemene bli.

- Mange stikker hodet i sanden og tenker at det sikkert går bort. Men det er viktig å komme tidlig til behandling.

Opplever du symptomer som diaré, magesmerter, dårlig matlyst og vektreduksjon er altså rådet å gå til legen så fort som mulig.

- Har legen mistanke om betennelse i tarm, tas det blodprøver og avføringsprøve som sendes til sykehus. Finner man tegn til betennelse i avføringen kan man raskt komme i gang med behandling, sier overlegen.

Over tid kan konsekvensene av ubehandlet sykdom være påfallende tretthet, mangelsykdommer og beinskjørhet.

- Målet er at pasientene skal leve et normalt og fullverdig liv, ha en normal yrkeskarriere, et sosialt liv og stifte familie. Det er ikke å enkelt om du flyr på do 20 ganger i døgnet. 

Kutter ut kortison

Tidligere var det vanlig å behandle tarmbetennelser med kortison.

- Ulempen med kortison er bivirkninger med stor b. I første omgang risiko for andre sykdommer, humørsvingninger, hormonforstyrrelser og ofte mye kviser.

I stedet blir det stadig mer vanlig å bruke biologiske legemidler med såkalte TNS-hemmere som hemmer proteiner som er sentrale i betennelsesprosessen.

- Kortison var grunnstammen i behandlingen i 50-60 år, men nå har vi nye medikamenter som er effektive. Det er bra, siden denne sykdommen rammer unge mennesker som har en lang sykdomskarriere foran seg. Medisinene gjør at de aller fleste kan leve et godt liv. Vi opererer de færreste med disse sykdommene i dag.

Om fire uker møtes eksperter fra hele verden i Athen for å diskutere om kortison skal kuttes helt ut i behandlingen av slike sykdommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere