*Nettavisen* Nyheter.

- Du kan ikke gi bort brukte ting i presang til fattige barn, det kan du bare ikke!

STILLER SPØRSMÅL: - Jeg mener ikke at folk ikke skal gi, men jeg stiller spørsmål til at folk gir bort brukte leker til fattige barn. Bør ikke nettopp de få noe nytt? spør Elin Moen fra Tromsø.

STILLER SPØRSMÅL: - Jeg mener ikke at folk ikke skal gi, men jeg stiller spørsmål til at folk gir bort brukte leker til fattige barn. Bør ikke nettopp de få noe nytt? spør Elin Moen fra Tromsø. Foto: (Nordlys)

Elin Moen fra Tromsø reagerer på at folk gir bort brukte ting i julegave til vanskeligstilte barn.

25.11.14 22:59

- Det er med på å forsterke et klasseskille og det er ikke holdbart, sier Elin Moen.

Se saken på nordlys.no

Elin Moen fra Tromsø reagerer på at folk gir bort brukte ting i julegave til vanskeligstilte barn. Moen er forfatteren bak innlegget som problematiserer tanken bak givergleden i juletiden publisert på Nordlys mandag. Innlegget er delt over 1200 ganger og har skapt ulike reaksjoner.

Les innlegget her

Bør gi nye leker

- Jeg mener ikke at folk ikke skal gi, men jeg stiller spørsmål til at folk gir bort brukte leker til fattige barn. Bør ikke nettopp de få noe nytt?, spør hun.

Moen er selv mor og mener samfunnet allerede er preget av et ekstremt høyt forbruk, og at denne typen giverglede er med på å skape et behov hos barn før det har blitt et behov. Hun ber folk om å tenke seg om ellers også, ikke bare i juletider.

- Tanken er god, mange gir med et godt hjerte. Men dersom man gir for å kjøpe nye ting til egne barn, så holder det ikke. Jeg mener det er med på å sende ut signaler som er helt feil. Det er med på å forsterke holdninger om de som har og de som ikke har, sier hun.

Moen understreker at hun på ingen måte er i mot gjenbruk, men hun reagerer på at folk gir bort sine gamle ting for å kjøpe nytt til egne barn.

- Dersom folk gir bort brukte ting og tenker at det gir de god samvittighet, så holder det ikke. Du kan ikke gi bort brukte ting i presang til fattige barn, det kan du bare ikke!, sier Elin Moen til Nordlys.

Delte meninger

- Responsen har vært både og, noen har blitt veldig sinte og mener jeg ødelegger givergleden. Men jeg har også fått gode tilbakemeldinger av de som er enig i det jeg skriver, sier Elin Moen om innlegget.

Dette er noen av meningene i kommentarfeltet på Nordlys sin Facebook-side:

«Æ e mamma med dårlig råd å spesielt i juletider. E det ikke gøy å se å lære ungan at man kan sætte pris på ting som e brukt å ser bra ut?» sier en.

«Jeg syns det er fantastisk bra. Barn setter ikke prislapp på gavene. Det er det vi voksene gjør.» mener en annen.

Nye leker

Bymisjonen i Tromsø mottar gaver til vanskeligstilte og bekrefter at de gir gaver til fattige barn.

- Vi opplever veldig stor giverglede i Tromsø. Vi pakker om gaver vi mottar og gir bort fortrinnsvis nye ting i julegaver, sier Vibeke Olsen, samfunnskontakt i Bymisjonen Tromsø.

Hun understreker at de har et stort fokus på gjenbruk og ser ikke noe problem i å gi bort noe som er brukt.

- Men i julegaver gir vi bort nye ting. Vi tar heller ikke imot alt som er brukt, det må være hele, rene ting, sier Olsen

Mange sender også inn hjemmestrikkede sokker, votter og luer.

- Dette er ting som er laget med mye kjærlighet og omtanke for de som skal slippe å fryse i vinterhalvåret. Vi synes det er veldig flott og ser at mange har mye glede av å gi i julen, sier Olsen og legger til:

- Det er behov for å bidra og det er behov for å få.

Se flere saker fra nordlys.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.