Gå til sidens hovedinnhold

- Du kan redde dagen min

Se hva du kan gjøre for å redde dagen til Morten og andre folk på gata. - Jeg oppfordrer dere alle til å ta aksjon, sier Blå Kors-leder.

- Det er jul nå. Jeg ønsker at folk skal vise at de faktisk bryr seg om de som har det tøft. Hva med å kjøpe et par ekstra hansker, pakk det inn, og gi det som en julegave til en på gata som trenger det? oppfordrer virksomhetsleder i Blå Kors Jostein Hågan energisk.

Dette er de rusavhengige meget positive til.

- Noe slikt hadde reddet dagen min, det. Jeg hadde tatt imot med glede, smiler Morten som er rusavhengig. De andre rundt ham nikker enig.

Morten begynte med metadonbehandling for åtte år siden, og klarer seg i dag bra uten kraftige rusmidler.

Til de som er redde for å nærme seg de rusavhengige, sier Morten: - Vi gjør ikke en flue fortred. Vi er ikke farlige. Det hadde betydd så mye dersom folk viste omsorg overfor oss rusavhengige.

- Dersom du skulle ha fått en slik gave av en fremmed, hva hadde du ønsket deg da?

- Varme stillongs! Og kanskje noen sokker, smiler Morten.

- Redde for nålestikk
- Den vanlige holdningen til folk er at det er farlig å gå bort. Det kan være at de er redde for at en rusavhengig skal stikke dem med sprøyte, eller at de skal slå. Den redselen kan jeg forstå. Men dette skjer uhyre sjeldent. Det er snakk om mennesker som har det vanskelig, og som opplever at ingen bryr seg, forteller Hågan.

Han ønsker at Oslos innbyggere skal ta aksjon for å vise at de bryr seg.

Ting som kan gis bort kan være pledd, ullundertøy, skjerf, lue, sko eller sovepose.

- Har du en gammel varm jakke som du ikke trenger, så kan du avtale med en person på gata å møte vedkommende dagen etter med jakka. Dette vil folk der ute ta imot med glede hvis de trenger det, spesielt når de ser at noen bryr seg, sier Hågan.

Mat og varm drikke er også noe som mottas med takk.

- Kjøp en varm kaffe, og gi det til en som står ute og fryser. Kjøp noe mat i stedet for å penger, en bagett eller en burger, og gi til en på gata. Du vil ikke tro hvor mye dette ville ha betydd for folk der ute, sier Hågan med gnistrende øyne.

- Dersom alt av klær og tilbehør går via oss, vil ikke disse menneskene oppleve at noen faktisk bryr seg. Det er det som er så bra, for begge parter, dersom man selv tar initiativ til å gjøre noe for andre som har det vanskelig!

- Vil bli lagt merke til
- Dersom bare 100 stykker som leser denne artikkelen tar initiativ til å gjøre noe, så ville dette ha blitt lagt merke til blant folk der ute på gata og ville ha blitt snakket om i hele miljøet. Det hadde bidratt til mye glede, spesielt nå rundt juletider, sier Hågan.

Han legger til: - Jeg kommer til å spørre gjestene våre om de har opplevd at noen i Oslo har gitt dem et smil, en gave, eller en kopp kaffe. Det vil være stort, dersom jeg får den tilbakemeldingen fra gjestene våre!

Hågan ber folk om å sette seg inn i de rusavhengiges situasjon.

- Ville ikke du ha satt pris på dersom noen kom bort og brydde seg? spør han.

- Mange blir frastjålet
Det er mange uteliggere som opplever å få tingene sine frastjålet.

- Da kan det være godt å få et par nye handser i gave, smiler Hågan.

Nettavisen snakket nylig med Roy som er rusavhengig.

- Jeg har ofte blitt bestjålet. Det er ikke mange jeg kan stole på. Oppbevaringsskap er veldig dyrt. Jeg har mistet mye jeg gjennom tidene, fortalte han.

Les mer: - Jeg tråkket over lik

- Ikke gå forbi
Nettavisen skrev sist uke om en uteligger som lå livløs i en drøy time på gata på Grünerløkka. Han var da gjennomvåt, og gradestokken viste null grader.

Flere sjokkerte forbipasserende kontaktet Oslo-politiet – til ingen nytte.

- De sa til både meg og de andre: «Bare la han ligge, han fryser ikke i hjel», fortalte en av personene.

Les mer:- La han ligge, han fryser ikke i hjel

- Når dere ser en livløs på gata, ikke gå forbi! oppfordrer Hågan til alle Oslos innbyggere.

- Tilkall ambulanse. Dersom du er redd, stopp noen andre som går forbi og hør om vedkommende kan bli med bort for å sjekke om personen er livløs. Det er lov å være redd, men det går an å gjøre noe med redselen. Ikke gi opp og gå videre.

En av de rusavhengige på utsiden av Frelsesarmeen tirsdag ettermiddag, fortalte til Nettavisen at rask førstehjelp kan være livreddende.

- Jeg går alltid med to små nødhjelpspakker på meg, slik at jeg kan hjelpe andre dersom jeg ser noen livløse, fortalte han.

- Mange velger gata
- De fleste prøver å gå for å holde seg varm, men blir de slitne legger de seg ned for å hvile, og dersom man er ruset er det lett å sovne ute i kulda. Derfor er det viktig at vi alle bryr oss, sier Hågan.

Hågan forteller at hans gjester har fortalt om personer som har fryst i hjel på gata.

- Dette hørte jeg for to år siden og litt lenger tilbake i tid. Men jeg har ikke hørt om tilfeller de siste to årene, sier Hågan.

Han forteller at Oslo kommune har gjort mye for å hjelpe uteliggerne.

- De har egne plasser i tillegg til private plasser som de har bestilt. Men det er vanskelig å hjelpe de som ikke vil bruke de eksisterende tilbudene. Jeg vet det kan være vanskelig å følge reglene ved slike steder, og at man også kan oppleve å få tingene sine stjålet eller havne ufrivillig i trøbbel.

Dette bekrefter Morten.

- På hospitser er det gjerne altfor mange på én plass. Folk truer deg, man blir bestjålet og det er mye bråk. Dette skjer daglig, og da velger man heller å være på gata. Det mangler steder hvor man føler seg trygg, forteller han.

Les også:500 kroner - på fire måneder

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett