*Nettavisen* Nyheter.

- Du sparer maks 45 kroner i året

kikker på papirer - hoderystende tilhører Foto: Statsministerens kontor

Du sparer lite på regjeringens strømtiltak, mener kraftbransjen.

06.02.11 07:25

Kraftbransjen er mildt sagt skeptisk til regjeringen og NVEs forslag om å kreve at kraftleverandørene foretar hyppigere måleravlesninger og fakturautsendelser.

Som NA24 fortalte 9. januar vurderer NVE å innføre nye krav til fakturering og måleravlesning.

Les mer her: Du kan få dobbelt så mange strømregninger.

Kraftselskapene er lite imponerte.

- Dersom myndighetene tror de kan løse kraftkrisen gjennnom timesmålere og hyppigere regninger må de tro om igjen, sier markedsdirektør Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi til NA24.

Sparer maks 45 kroner
Ifølge Jansrud er det svært lite å hente for forbrukere som ønsker å bruke automatiske timesmålere til å vri forbruket fra tidspunkter med høye priser til tider av døgnet da prisene er lave.

Jansrud får støtte av administrerende direktør i Fjordkraft, Sverre Gjessing.

Gjessing viser til at kraftprisene endrer seg lite i de ulike regionene. For eksempel varierer den daglige kraftprisen i Midt-Norge i snitt fra 68,85 euro per megawattime (kWh) til 76,52 euro per megawattime.

- Våre ferske beregninger viser at i et år med normal nedbør ville innbyggerne i Midt-Norge spart 45 kroner per år dersom de klarer å flytte 1.500 kWh forbruk fra høypris- til lavpristimer, sier Gjessing.

Gjessing er uansett positiv til hyppigere fakturering.

- Det gjør det enklere å tilpasse regningene til privatøkonomien. Enkelte steder i landet sendes det i dag ut regninger for et kvartal av gangen, det fører til at regningene blir store. Som strømleverandør tilbyr vi kunden å dele opp regningen, men de som ønsker bør selv kunne velge å få månedlig faktura. Vi mener det er en mer kundevennlig løsning, folk får tross alt lønn og andre utbetalinger månedelig, sier Gjessing.

Vanskelig å vri forbruket
Jansrud peker på at det vanskelig for forbrukerne å vri forbruket.

- Du står opp om morgenen, koker kaffe, speiler deg et egg og du ønsker en behagelig romtemperatur. Effekttoppen på morgenkvisten klarer kundene ikke å fjerne. Like vanskelig blir det å fjerne effekttoppen på ettermiddagen når folk kommer hjem fra jobb. Vaskemaskin og oppvaskmaskiner bør gå med tilsyn og bør ikke kjøres om natten. Vi hadde akkurat et tilfelle med en ansatt hvor det det tok fyr i oppvaskmaskina på kjøkkenet. Han bor på en stor gård. Han var hjemme og våken så han fikk redda huset fra å brenne ned. Å varme opp huset på natt og slå av varmen på dagen henger heller ikke på greip. Det er jo på dagtid man ønsker en komfortabel varme. Heller ikke varmtvannsberederen bør tukles med for mye. Å kjøre denne på natt og slå den av på dagtid vil gjøre at temperaturen synker i tanken med de konsekvenser det får for fremdyrkelse av bakterier, sier Jansrud.

Han minner om at dersom norske forbrukere mot formodning skulle vri forbruket mot natt vil prisene nattestid stige.

- Vanskelig å ta regjeringen på alvor
Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) er ikke nådig mot myndighetenes forslag etter å ha studert Fjordkrafts beregninger.

- Det er vanskelig å ta energiministeren på alvor når han tror hyppigere utsendelse av strømregningene hjelper på folks økonomi. Den totale strømregningen blir ikke lavere om man betaler den månedlig i stedet for kvartalsvis. Automatisk måleravlesning er fornuftig, fordi det gjør folk mer bevisst på strømforbruket sitt. Men det er ikke mye penger å spare på å flytte forbruket sitt, sier Solvik Olsen i ett intervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Effektiviseringseffekt
Markedsdirektør Jansrud i Gudbrandsdal Energi mener økt kraftproduksjon er eneste og beste løsning på kraftsituasjonen i Norge.

Regjeringens ønske om å fremskynde installasjon av automatiske timesmålere er likevel positivt for kraftmarkedet. Det mener både Jansrud og Gjessing.

- Automatiske timesmålere vil effektivisere markedet. Alle fakturaer blir korrekte, målerstander er tilgjengelige umiddelbart og kundene vil i liten grad ringe kraftleverandøren når alt er korrekt, sier Jansrud og legger til at Gudbrandsdal Energi allerede har installert slike målere hos alle kunder.

Jansrud tror NVEs forslag om å innføre ukesmålinger vil være umulig å gjennomføre for kraftleverandører som ikke har installert automatiske målere hos kundene.

- Det vil ikke være praktisk gjennomførbart for disse selskapene at kundene skal avlese måleren manuelt hver uke. NVE burde heller redusere den lange tre ukers fristen netteierne har i dag før de er pålagt å sende over målerstandene til kraftleverandørene. Nytt krav bør settes til maks ti dager etter den første i hver måned, mener Jansrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.