*Nettavisen* Nyheter.

- DVD-Jon veldig glad

Økokrim har valgt å ikke anke straffesaken mot Jon Lech Johansen. Dermed blir frifinnelsen av DVD-Jon stående.

14.01.04 10:27

- Min klient er fortsatt på ferie i Frankrike, og jeg har ikke fått snakket med ham ennå. Men vi diskuterte jo dette utfallet som en mulighet før han reiste avgårde. Derfor vet jeg at han vil bli veldig fornøyd med å slippe og tenke mer på dette, sier DVD-Jons forsvarer, advokat Halvor Manshaus, til TV 2 Nettavisen.

Betenkningstid

Den 22. desember ifjor konkluderte Borgarting lagmannsrett med at anken fra Økokrim i saken mot Jon Lech Johansen skulle forkastes. Økokrim tok deretter betenkningstid, men har nå bestemt for ikke å anke videre.

- Det har gått fire år siden denne saken startet og Jon var da 15 år. Han har båret denne tunge byrden med seg gjennom viktige år i livet og det har vært en tung belastning. Men jeg synes han har taklet det veldig bra, sier advokat Halvor Manshaus.

Det var 6. januar ifjor i Oslo tingrett at DVD-Jon først ble frifunnet og dermed vant den første seieren over Økokrim.

Ventet fire år

Økokrim gikk til aksjon mot Johansen for fire år siden fordi han hadde lagt et program ut på internett som gjorde det mulig å bryte den innebygde kopisperren CSS i DVD-platene.

Som 15-åring klarte Johansen å knekke sikkerhetskoden. Han ble pågrepet i januar 2000.

Den nå 20 år gamle Johansen har selv hevdet at programmet DeCSS ble utviklet for å kunne avspille DVD-filmer på andre operativsystemer enn Microsoft Windows.20. Han har hele tiden hevdet at hans eneste motiv var et ønske om å se DVD-filmer på PC-er som bruker operativsystemet Linux.

Saken har vakt mye oppsikt i IT-miljøer i både inn- og utland, og de aller fleste har uttrykt sin støtte til DVD-Jon.

- Berettiget til kopi

Fra dommen i lagmannsretten i desember ifjor fremgikk det at DVD-Jon hadde kjøpt sine DVD-er lovlig og at han således hadde rett til å spille disse av.

- Lagmannsretten legger til grunn at en DVD-plate er så utsatt for å få skader at kjøperen må være berettiget til å ta en kopi, for eksempel av en film han er spesielt interessert i å bevare, het det i dommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.