*Nettavisen* Nyheter.

- Dyr og veterinærer må lide

- Dyr vil lide og må bøte for livet for sammenslåingen av veterinærvakt-områder som Sponheim legger opp til, mener Den Norske Veterinærforening. Forhandlinger mellom partene førte ikke fram.

25.01.05 11:55

Landbruks- og matdepartementet vil slå sammen to og to vaktområder på nattestid og i helgene etter klokken 16.00. Dette protesterer Den norske veterinærforening (DNV) mot.

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har siden forrige mandag vært i forhandlinger med DNV, men partene ble ikke enige om en ny avtale om veterinærvakt innen fristen som var satt til 24. januar.

- Lider og dør
Med denne ordningen er det bare 98 veterinærer på vakt i hele landet, og hver veterinær må dekke i snitt over fire kommuner. Reiseavstandene vil bli opptil 20-30 mil til pasienter med livstruende lidelser.

DNV har krevd å få høyere kompensasjon for vaktene, noe departementet gikk med på. Likevel er ikke veterinærene fornøyd og de valgte å bryte forhandlingene. De viser til at sammenslåing av allerede store vaktområder vil medføre at det kan ta dobbelt så lang tid før alvorlig syke dyr får hjelp.

- I mange tilfeller fører det til at dyr lider og dør før hjelpen kommer frem, påpeker Den Norske Veterinærforening.

- Totalt uforsvarlig
- For å oppfylle sine tidligere løfter gir Sponheim nå langt på vei veterinærene en betaling på linje med leger i legevakt, men samtidig raserer han en velfungerende vaktordning og gir dyr og dyreeiere et så dårlig tilbud på natt og i helger at Den norske veterinærforning ikke kan være med på dette, mener foreningen.

- Det vil samtidig føre til så store fysiske og psykiske belastninger på de veterinærene som skal delta i veterinærvakten at det er totalt uforsvarlig, sier president Hans Petter Bugge i DNV.

- Uten oppdrag i 90 prosent av tiden
Departementet på sin side er skuffet over bruddet i forhandlingene, og viser til at vurderingen av behovet for vakt bygger på tidsregistreringer foretatt av DNV.

- Disse viser at veterinærer på vakt er uten oppdrag i nærmere 90 prosent av vakttiden, skriver departementet i en pressemelding tirsdag.

Rammer ikke kjæledyr
Departementet understreker at konflikten ikke gjelder spesialvakten for kjæledyr, som fremdeles er døgnbemannet.

Bønder og andre dyreeiere som har syke dyr bør:

  • Ringe praktiserende veterinær i sitt område aller først, deretter ringe 06040 som er Mattilsynets forvaltningsvakt. De vil ha oversikt over tilgjengelige veterinærer i distriktet, og vil gjøre alt de kan for å bistå for å få tak i en veterinær.

Departementet minner også om at veterinærene fremdeles er på jobb på dagtid.

- Ta derfor gjerne en ekstra sjekk av dyrene før arbeidstidens slutt, ring veterinærene hvis du har mistanke om at noe er galt, skriver LMD.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag