*Nettavisen* Nyheter.

- Eldre blir dopet ned

Feilmedisinering av sykehjemspasienter er fortsatt et problem og skyldes mangel på ressurser og kompetanse, mener eksperter.

02.08.05 21:51

Problemet med overmedisinering av eldre har vært tatt opp en rekke ganger, men fortsatt tyr leger og sykepleiere i den norske eldreomsorgen til slike metoder.

- Omfattende helseproblem
Overlege ved Stein Husebø ved Bergen Røde Kors sykehjem hevder feilmedisinering, overmedisinering og til dels undermedisinering er et omfattende helseproblem.

- Dessverre er det ofte tilfellet at pasienter blir satt på medikamenter som mer er uttrykk for mangel på ressurser og mangel på kompetanse enn at pasientene har behov for de medikamentene. Det vil si at i mange tilfeller blir eldre dopet ned, sier Husebø til TV 2 Nyhetene.

Skeptisk til tvangsmidler
Han er også kritisk til unødvendig bruk av andre tvangsmidler.

- Vi snakker om slike ting som å bruke bleier på pasienter som selv kan gå på toalettet, sengehester, remmer og så videre, sier Husebø.

I snitt har en sykehjemslege ansvaret for 100 pasienter. Geir Korsmo, tilsynslege i Drammen, sier mye av hans tid går med til kontroll av medisinlister.

Godtar ikke neddoping
Helseminister Ansgar Gabrielsen sier til TV 2 Nyhetene at det fremdeles er mye å gjøre på dette området.

- Det er helt uakseptabelt hvis man bevisst doper ned pasienter for å gjøre det enkelt for seg selv, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag