*Nettavisen* Nyheter.

- Elever var vitne til ulykken

Foto: Jonny Olsen (Jonny Olsen)

13-åringen ble slept etter en bil i fire kilometer. - Vi er i sjokk, sier rektoren ved skolen hvor hun er elev.

18.06.09 21:29

Slemmestad ungdomsskole er sterkt preget etter ulykken der en 13 år gammel elev ved skolen skal ha blitt slept under en personbil i fire kilometer før hun ble oppdaget.

- Det er jo en tragedie. Vi er mer eller mindre i en sjokktilstand, og det oppleves sånn av alle, sier rektor Iver Hole til Nettavisen.

Jenta var ved bevissthet da hun ble funnet, opplyser politiet torsdag kveld. Hun ligger nå livstruende skadd på Ullevål universitetssykehus.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- På vei hjem fra avslutning
Rett før klokken 12 torsdag ble 13-åringen først påkjørt av en tankbil da hun med sykkel skal ha forsøkt å krysse veien like ved kapellet i Slemmestad.

Deretter ble hun påkjørt av en personbil som kom etter lastebilen, og hun skal så ha blitt dratt med denne bilen i hele fire kilometer før bilen stanset i boligområdet Høymyrmarka i Vollen i Asker kommune.

- Hun var på vei hjem fra siste skoledag før sommerferien da dette skjedde med henne, forteller rektoren.

Jenta går i åttende klasse på ungdomsskolen, og hadde før hun syklet fra skolen vært med på klassens avslutning før ferien. Hun har gått et halvt år ved skolen, ifølge Hole.

- De hadde en tradisjonell avslutning i klasserommet, hadde litt underholdning, fikk karakterbøker og oppsummerte halvåret, sier han.

Les egen sak: Jente slept i fire kilometer

- Elevene er sjokkerte
Hole fikk beskjed om ulykken rett etter at det hadde skjedd, men skjønte med en gang ikke helt hva som hadde skjedd. For flere vitner så påkjørselen, men jenta ble ikke funnet der. Hun ble først funnet under personbilen som kjørte på henne, altså flere kilometer unna.

- Jeg skjønte ikke helt at hun var blitt påkjørt, men ikke funnet. For det virket så uvirkelig. Det er så ufattelig at hun kan ha blitt dratt så langt, og at hun har overlevd så langt det her. Jeg har aldri hørt om noe tilsvarende, og det er klart det preger oss, det hun må ha vært igjennom, sier Hole til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hvordan preger ulykken elevene ved skolen?

- Det reagerer med fortvilelse og sjokk. De er veldig preget av det her, sier Hole.

- Alle håper nå at hun vil greie seg, sier rektoren stille.

- Flere var vitne til ulykken
Etter ulykken har ungdomsskolen holdt åpent for de elevene som måtte ønske å komme for å snakke om det som har skjedd.

- Skolen er åpen, og vi kommer til å holde åpent så lenge det er noen som vil snakke, og vi gjør tilsvarende i morgen. Vi samarbeider med politiet og kommunens kriseteam, og det er alltid en lærer til stede på skolen. I morgen vil alle lærerne være på skolen, forteller rektoren.

Mange har allerede kommet til skolen for å snakke.

- Dette skjedde jo midt på dagen, så det har vært en god del foreldre og elever som kom rett etter ulykken. Det var flere som hadde vært vitne til det her, sier Hole.

Endrer kveldens avslutning
Ulykken påvirker også kveldens avslutning for 10.-klasse ved skolen.

- Hun har søsken i både 9.- og 10. klasse, så dette preger skolen veldig. Derfor blir det en annen avslutning for 10.-klasse, fordi dette preger oss, sier Hole. Han forteller at han nå sitter og endrer på talen sin, på grunn av det som har skjedd.

- Jeg vil starte opp med å forklare hvorfor avslutningsfesten blir annerledes, sier Hole. Deretter vil avslutningen ble gjennomført i all enkelhet.

- Vi har lange tradisjoner på avslutninger her, hvor mange bidrar med underholdning. Og der er det jo både skjemt og alvor, og en må gå gjennom og endre på en del ting som jeg ikke synes passer i en situasjon hvor en jente på skolen svever mellom liv og død. Det får et annet preg, sier Hole.

10.-klasse vil isteden bli invitert til en mer tradisjonell avslutning i august.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Så vi gjør det veldig enkelt i dag, av respekt for det som har skjedd, sier rektoren.

- Havnet under lastebilen
Ifølge politiet tyder mye på at lastebilen hadde svært liten fart eller nesten sto stille da den kjørte på jenta. Sjåføren skal ikke ha merket at han kjørte på syklisten.

Jenta ble funnet fastklemt og alvorlig skadet under bilen, og ble fløyet til Ullevål universitetssykehus.

I en pressemelding torsdag kveld opplyser politiet at jenta er livstruende skadet, men at tilstanden er stabil. Hun har pådratt seg skader i hode, ansikt, bryst og buk, og hun har bruddskader Jenta er under operativ behandling.

- Ifølge foreløpige vitneforklaringer kan det tyde på at jenta, syklende eller gående med sykkel ved siden av seg, har krysset veibanen foran en lastebil. Lastebilen skal ha hatt lav hastighet, og har sannsynligvis dyttet jenta i bakken. Det kan se ut som om jenta har blitt liggende i veibanen og kommet under lastebilen.

- Fortsatt liggende i kjørebanen, ser det ut til at hun er blitt hektet fast under bilen som kom kjørende bak lastebilen. Hun ble hengende under personbilen over en strekning på cirka fire kilometer, skriver Søndre Buskerud politidistrikt i pressemeldingen.

- Hun var ved bevissthet
Da hjelpemannskapene kom frem til jenta, var hun ved bevissthet, ifølge politiet.

- Politiet har i løpet av dagen gjennomført flere vitneavhør. Det vil bli foretatt flere avhør i morgen, fredag. Det er flere vitner til denne hendelsen, og noen av dem er mindreårige. Så langt tyder etterforskningen på at begge bilene har vært i kontakt med jenta, står det i pressemeldingen.

Det er tatt beslag i begge de involverte kjøretøyene, og førekortene til førerne er rutinemessig beslaglagt. Begge sjåførene er siktet for brudd på veitrafikkloven.

- Bilene skal til teknisk undersøkelse i morgen. Undersøkelsene vil forhåpentligvis avdekke flere detaljer rundt hendelsesforløpet, skriver politiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.