*Nettavisen* Nyheter.

- En desperat dames kamp for å beholde en utilregnelig hund

Foto: Privat (Privat)

Linda Enger har brukt titusenvis av kroner for å hindre at politiet tar livet av hunden.

29.12.10 09:09

- «Higgins» er bare snill og grei han. Dette er helt forferdelig, sier en gråtkvalt Linda Enger til Nettavisen.

Ved to anledninger har Engers schæferhund angrepet en annen hund, henholdsvis av rasen Dachs og Bichon Frise. Den siste episoden skjedde 26. juni. I begge tilfeller har Enger blitt pålagt og betalt bøter på til sammen 12.000 kroner. Hun opplever det meget urettferdig at politiet vil tvangsavlive hunden «Higgins».

- Ble sparket i magen
- Begge disse hendelsene utfoldet seg av en grunn. Første gang skulle «Higgins» bare hilse på, men ble sparket i magen av eieren til den andre hunden. «Higgins» reagerte med å bite vedkommendes hund.

Hun forteller videre at siste angrep skjedde etter at dachshunden hadde gjort fra seg på Engers eiendom. «Higgins», som hadde kommet seg ut av huset, likte ikke dette og løp derfor ut av eiendommen og bet den lille hunden. I politiets vedtak heter det at «det oppsto bittskader i hodet som måtte sys med syv sting».

Politiadvokat Desiree Ruud ønsker ikke uttale seg utover det som står i vedtaket.

- Dette er ikke endelig avgjort. Hun kan legge fram sine synspunkter så vil vi vurdere de, sier hun.

Mistet sønnen sin
Enger tar Ruud på ordet. Hun har mobilisert alt som mobiliseres kan. Naboer, advokater og dyrleger. Utgiftene har blitt mange, men Enger mener det er verdt det.

- Jeg mistet sønnen min for elleve år siden. Senere skaffet jeg meg hund og han er liksom alt jeg har nå. Hele min familie, sier hun.

Brukt over 46.000
Enger har gjerdet inn hele eiendommen for 8000 kroner, tatt legesjekker for opptil 3000 kroner, samt tatt med «Higgins» på kurs til mangfoldige tusen. Enger forteller at hun minst har brukt 46.500 kroner på «Higgins» siste året.

- Jeg knakk sammen når brevet kom i posten. Saken skulle vært ute av verden. Jeg har tatt hånd om alt forebyggende arbeid. Det feiler han ingenting. Det er en frisk hund politiet vil avlive.

Den siste tiden har hun engasjert advokat, veterinærer og instruktører. Det har ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med advokaten.

- Dette blir for teit
Eier av den angrepede dachshunden, Hanne, mener at dette er en idiotisk sak å gå videre med.

- Schæferen kom plutselig løpende ut av hekken og bet min hund over hodet. Uprovosert. Dette blir en desperat dames kamp for å beholde en utilregnelig hund, sier Hanne til Nettavisen.

Hun opplevde episoden som meget ubehagelig og stiller seg hundre prosent bak politiets vedtak om avliving.

- En trygg hund
Nettavisen har mottatt skriftlige og muntlige kommentarer fra naboer, venner og andre engasjerte parter i saken. Nabo Knut Engebretsen sier følgende om «Higgins».

- Jeg har et klart inntrykk av at Linda har full kontroll over sin hund. Jeg har personlig to hunder og begge disse besøker Lindas hage og leker med «Higgins» på hans revirområde uten at dette har gitt noen som helst problemer. Mine erfaringer er derfor at «Higgins» på alle områder er en trygg, god og lydig hund.

Gro Udby jobber på karantenestasjon og har hatt besøk av «Higgins» en lengre periode. Hun oppfatter han som harmløs.

- Jeg opplever ikke schæferen til Linda som farlig, men frisk og snill. Den er ikke så glad i andre hannhunder, men det er helt normalt, sier hun.

- Lav toleransegrense
Liv Oftebro Vogt er instruktør i lydighet ved Norsk Kennel Klub. Hun har kjent Linda i tre år og flere ganger har de gått turer sammen. Linda med «Higgins» og Liv med sine to labradortisper. Det har alltid gått problemfritt.

- Etter hva jeg har sett har Linda arbeidet godt med å sosialisere hunden sin.

Hun forklarer at hunder som slåss er utrivelig, men at det slett ikke bør bety at den største hunden har skylden.

- Her er vi inne på signaler, og enkelte ganger sendes de ut hunder imellom uten at vi mennesker har sjanse til å oppfatte rekkefølgen.

Instruktøren sier at publikums toleransegrense er langt lavere for en slik stor rase enn den er for «de søte små», noe som kan resultere i stor urettferdighet i situasjoner som denne.

- Jeg har aldri opplevd en aggressiv side hos schæferen «Higgins», avslutter hun.

Ankefristen går ut i morgen, torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.