*Nettavisen* Nyheter.

- En grufull forakt for menneskeverdet

Foto: Berit Almendingen

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er dypt sjokkert og fordømmer terroraksjonen i Madrid. Han sier norske myndigheter følger etterforskningen nøye, for å vurdere terrortrusselen i Norge.

11.03.04 18:42

- Terroraksjonen i Spania er dypt tragisk og avskyelig. Jeg har sendt en kondolansehilsen til min spanske kollega José María Aznar og gitt uttrykk for avsky over det som er skjedd. Dette er en forakt for menneskeverdet, sier Bondevik.

Statsministeren ønsker foreløpig ikke å spekulere i hvem som kan stå bak terrorangrepet, men sier den norske regjeringen følger med på etterforskningen i Spania.

- Vi vet jo at medlemmer av organisasjonen ETA ble tatt med sprengstoff på vei mot Madrid for et par uker siden, men om det er de som står bak kan ikke vi fastslå nå. Men det er grunn til å tro at det kan ha sammenheng med det forestående spanske parlamentsvalget, sier Bondevik.

Vurderer sikkerhet
Myndighetene har foreløpig ikke sett grunn til å skjerpe sikkerhetstiltakene i Norge, men vurderer dette fortløpende. Vurderingen vil spesielt påvirkes hvis det er andre enn ETA som står bak.

- Det er klart det kan ha betydning hvem en finner som ansvarlig for disse aksjonene, sier Bondevik, som ikke vil si noe om han tror al-Quaida kan være involvert. Men at mange allerede har trukket paralleller til terrorangrepet mot World Trade Center, har statsministeren forståelse for.

- Dette har heldigvis ikke det enorme omfanget som 11. september 2001 hadde, selv om det er et sammentreff at det skjer akkurat to og et halvt år etter. Spania har vært hjemsøkt av terroraksjoner før, så dette er ikke nytt, men det er så vidt jeg vet den største terrorulykken de har hatt, sier Bondevik.

Gjør inntrykk
Bondevik legger ikke skjul på at det gjør spesielt inntrykk når en nær europeisk alliert blir rammet av et så omfattende angrep.

- Det bringer en større nærhet, selv om de er sør i Europa og vi er langt i nord. Dette er noe av det mest omfattende og grufulle vi har opplevd av terroraksjoner i Europa, sier Bondevik.

Ifølge statsministeren er det opp til hver enkelt å vurdere om de ønsker å reise til Spania så lenge Utenriksdepartementet ikke har sett det som nødvendig å fraråde nordmenn å reise dit.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.