- En har ikke råd til å gjøre feil

Foto: Arild Eikrem/Østlands-Posten

Ingen har hørt noe fra Jarle Andhøy og resten av mannskapet på «Berserk» etter at de forsvant i Sørishavet tirsdag morgen.

23.02.11 21:25

Ingen har hørt noe fra Jarle Andhøy og resten av mannskapet på «Berserk» etter at det ble sendt ut et nødsignal fra fartøyet tidlig tirsdag morgen norsk tid.

Skuta skal da ha befunnet seg i Rosshavet, på vei mot Sydpolen.

- Krever kolossal konsentrasjon
I et intervju med NRK onsdag understreker polfarer og globetrotter Lars Ebbesen hvor tøft det kan være å ferdes i området.

- Det krever kolossal konsentrasjon for å overleve i slike farvann. Ein har ikkje råd til å gjera feil, sier den erfarne eventyreren til kanalen.

Han mener det er svært alvorlig dersom kapteinen ikke var om bord da orkanen slo til.

- Ingen kjenner Berserk bedre enn kaptein Jarle Andhøy. Dersom mannskapet ble overrasket av en orkan mens han var i land, er det svært bekymringsfullt, sier Sydpol-ekspert Ebbesen til NRK, før han legger til:

- Området er nådeløst og rått. Om bare tre personer var om bord då uværet satte inn, og kapteinen var borte, er det veldig urovekkjande.

Redningsbåten «HMNZS Wellington» nådde natt til onsdag norsk tid fram til området hvor Berserks siste kjente posisjon var, men uten å finne båten. Bølger på mellom 6 og 8 år og vind på 60 knop (110 kilometer i timen) gjorde at Wellington midlertidig måtte avvente den videre letingen, opplyser den newzealandske redningssentralen.

Fartøyet «Steve Irwin» fra miljøvernorganisasjonen Sea Shepherd er det andre fartøyet som skal bistå i letingen etter Berserk. Det vil neppe være framme i området før sent onsdag kveld eller natt til torsdag. RCCNZ forsøker også å få andre fartøyer i området til å bistå når værforholdene tillater det.

- Sjøen er ekstremt høy
Den kjente miljøaktivisten Paul Watson er kaptein på «Steve Irvin». Han rapporterer om fryktelig vær i området.

- Sjøen er ekstremt høy, båten er full av is overalt, vindstyrken er mellom 50 og 60 kilometer i timen og temperaturen i lufta er 45 minusgrader, sier Paul Watson på telefon til VG Nett.

Til tross for det ekstreme været i området har Watson god tro på å finne «Berserk» og mannskapet på fem i god behold, skriver nettstedet.

- Jeg møtte kapteinen om bord på «Berserk» (Jarle Andhøy journ.anm) under en filmfestival for noen år siden, og jeg har sett filmen hans. Han er en hardhaus, og dersom noen kan klare seg, så er det han. Dersom mannskapet befinner seg i båten eller på land, er sjansene gode. Dersom de er i vannet er ikke sjansene deres gode i det hele tatt, for vannet er fryktelig kaldt, sier Watson til VG Nett.

«Berserk» er en 48 fot (14 meter) stor seilbåt som er kjent fra blant annet TV-serien «Berserk mot Nordpolen» på NRK. Av mannskapet på fem er fire nordmenn, den siste er britisk statsborger.

Les flere saker hos Østlands-Posten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.