RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En heavy demonstrasjon

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Politiet har slukket ni bål i gatene, og pågrepet fire personer. Politiet ber nå alle holde seg unna området.

HAUSMANNSGATE (Nettavisen): Rundt 200 demonstranter har møtt opp for å demonstrere mot at husokkupanter i Hausmanns gate 42 nå er kastet ut. Husene ved «Hausmanua» har vært okkupert siden 1999.

Les også:Kastet ut etter ti år

Demonstrantene har tent på søppel, har laget barrikader og kaster ting på politiet. Trafikken i området blir nå omdirigert på grunn av demonstrasjonene.

Brannbomber
Nettavisen får opplyst at demonstrantene også skal ha benyttet brannbomber, men at brannbiler ikke slipper til. Brannbomber har ikke blitt bekreftet.

- Det er en ganske heavy demonstrasjon. Det er brukt fyrverkeri og det er kastet stein mot politiet, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Han kan ellers opplyse at ingen så langt er innbrakt av politiet.

- Vi har nok med å holde kontroll på situasjonen, sier han.

Les også: - Vi har fått nok av venstreradikale pøbler og avskum

Bruker tåregass
Like før klokken 20 tok politiet i bruk tåregass for å spre demonstrantene.

Vannslanger ble også benyttet mot bål som demonstrantene hadde tent i krysset Hausmanns gate/Møllergate og i Rosteds gate.

Nettavisens reporter på stedet forteller like etter klokken 20 at situasjonen har roet seg noe etter at politiet tok i bruk tåregass og brannslanger, og at det nå bare er litt spyling med vann mot de som er igjen.

- Politiet har barrikert seg foran Hausmania-huset. Demonstrantene er jaget litt oppvover Rostetsgate, der de har tent et bål, men det blir slukket hele tiden av politiets vannslanger. De har politiet både foran og bak seg i den gata, forteller Nettavisens reporter.

Noen holder ut
I 22-tiden melder politiet at rundt 40 demonstranter fortsatt holder ut, og politiet oppfordrer folk til å holde seg unna området, og en vekterbil fra G4S er knust av demonstranter.

Det brenner torsdag kveld flere steder på gatene i området, og brannvesenet blir beskyttet av politiet mens de går fra brann til brann.

- Så langt er fire personer pågrepet for skadeverk, og vi har i samarbeid med brannvesenet slukket ni bål i området rundt Hausmannsgate, sier operasjonsleder Ola Krokan til Nettavisen rett før midnatt.

- Vi oppfordrer folk til å ikke trekke ned til området nå, der ønsker vi å være i fred nå, sier han.

Ifølge Krokan er det nå relativt rolig i området, men han sier at de vil være tilstede med store styrker i området en stund fremover.

- Demonstrantene sier de vil forsøke å ta tilbake byggene i morgen. Hva tenker dere om det?

- Vi har også fått høre de uttalelsene der, og forbereder oss på alle eventualiteter, sier Krokan.

Vil pågripe de som ikke fjerner seg
Nettavisen får opplyst at maskerte vandalister i en flokk på rundt 30 personer skal ha herjet i området før demonstrasjonen tok til for alvor.

En vekter skal blant annet ha blitt forhindret i å forlate stedet, mens bilen hans ble pepret med isklumper.

Over 11 år lang konflikt
Hansen forteller at politiet på oppdrag fra kommunen nå sikrer byggene, etter at kommunen fikk tillatelse fra Oslo byfogdembete til å tømme bygget på grunn av brannfare.

- Vi murur igjen alle åpningene på huset, forteller Hjulstad.

Politiet rykket inn mot gården allerede klokken 06 torsdag morgen.

Det varsles at demonstrantene vil prøve å ta tilbake gården fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere