Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En katastrofe for Blair

Foto: (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Valgresultatet kan bli en katastrofe for Tony Blair, mener Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad.

Valgdagsmålingene etter valget i Storbritannia torsdag viser at Labour med Tony Blair i spissen kan få redusert flertallet i Underhuset med nærmere 100 plasser.

- Vi må ta målingene med en klype salt. Men går resultatet i denne retningen, kan det bli en katastrofe for Blair, sier Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad til TV 2 Nettavisen.

Mustad er høyskolelektor ved Høyskolen i Telemark.

- Dette er først og fremst en straff til Blair som partileder og statsminister, og ikke en straff til Labour, mener han.

Kan ikke dure fram
Valgdagsmålingene gir 37 prosent oppslutning til Labour, 34 prosent til de konservative og 22 prosent til liberaldemokratene. Mustad mener et slikt resultat vil være relativt bra for de konservative, moderat bra for liberaldemokratene, men svært dårlig for Labour.

Dersom resultatet fra målingene slår til, vil sosialdemokratene få et tynt mandat i Underhuset, selv om de fortsatt beholder flertallet. Mustad peker på at Blair har måttet tåle å få mange stemmer mot seg fra sine egne i Underhuset i flere saker. Mange sosialdemokrater føler også at Blair har ført dem bak lyset i forbindelse med håndteringen av Irak-krigen.

- Han blir tvunget til ha en helt annen føling med partiet sitt. Han har ikke lenger et flertall til å dure fram slik han ønsker, sier Jan Erik Mustad.

Bra for Brown
Han tror valgresultatet kan bidra til at Tony Blair trekker seg som partileder og statsminister tidligere enn antatt. Tidligere har det vært spekulasjonen om at Blair vil trekke seg allerede om to år.

- Ser han at han blir en fare for partiet, trekker han seg tidligere. Ser han det går bra, tror jeg han blir sittende i to eller tre år, mener Mustad.

Mustad peker på at Blair gjerne vil sitte lenge nok som statsminister til å slå legenden Margaret Thatchers rekord på 11 år. Thatcher var statsminister fra 1979 til 1990.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere