- En opplevelse jeg ikke unner noen

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

FN-arbeideren Gert Danielsen (34) tilbake i Norge etter kidnappingsdramaet i Jemen.

29.01.12 16:20

For to uker siden ble den norske FN-arbeideren Gert Danielsen (34) kidnappet i et veikryss i hovedstaden Sanaa.

Han var på jobb for FNs utviklingsprogram (UNDP) da han ble kidnappet.

Søndag kom han hjem til Norge, og holdt en pressekonferanse på Gardermoen.

- Jeg er veldig glad for å komme hjem, på en søndag, sier Danielsen, som startet pressekonferansen med å utrykke sine kondolanser til UD-medarbeideren som døde i Jemen.

38 år gamle Bernt Størsrud var en del av det norske støtteapparatet i Jemen, men døde helt uventet.

- Han skulle vært her sammen med sin familie og sine nærmeste, sier Danielsen.

Takker FN og Jemen
Danielsen, som ble løslatt fra fangenskap hos Al Jalal-stammen fredag, sier han er svært takknemmelig for alle som har jobbet med saken.

- Takk til FN som helt på høyeste nivå har jobbet med saken. Norske myndigheter har gjort en kjempejobb. Jeg har hatt god kontakt med familien min her i Norge under hele prosessen. Jeg vil også takke jemenittiske myndigheter, sier han.

Truet med maskingevær
Stammen som kidnappet nordmannen skal ha tatt ham med til et avsideliggende område i Maarib-regionen. Det er et omrde jemenittiske myndigheter har liten kontroll på.

Danielsen forteller at han ble truet med maskingevær da han ble kidnappet. Han ble deretter ført inn i en bil og fraktet til et hus et stykke unna.

- Dette er en opplevelse jeg ikke unner noen. Det har vært mye redsel. Det uforutsigbare, det å ikke vitne noe, er kanskje det aller verste.

Sendte spesialteam
Fra Norge ble det ifølge VG Nett sendt ned et spesialteam med personell fra UD, Forsvaret og politiet som skulle bidra til å få nordmannen løslatt.

- Vi kan bekrefte at vi har hatt politipersonell med spesialkompetanse i Jemen, sier sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet.

Også UD sendte personell til landets hovedstad Sanaa kort tid etter bortføringen. Bernt Størsrud (38) jobbet med saken da han ble funnet død i byen.

- Han døde mens han gjorde det han var best på, å hjelpe nordmenn i utlandet, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Frode O. Andersen i UD til NTB.

Departementet opplyser at det var et naturlig, men uventet dødsfall.

Personell fra Forsvaret ble også sendt til Jemen.

- Forsvaret bidro med en rådgiver med kompetanse på gisselhåndtering til UDs team i Sanaa, sier Forsvarets pressetalsmann, oberst Dag Aamoth, til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.