RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En pyroman er løs

Foto: Ørjan Nilsson/iBergen.no
Sist oppdatert:
Fem branner på kort tid i Bergen. Riksantikvaren krever sjøbodene stengt.

Reidar Osen eier tre gamle fredede sjøboder i Bergen. De ligger like ved Lemkuhl-boden som brant ned til grunnen fredag ettermiddag. Han er sikker på at den siste brannen er påsatt.

- Det finnes ingenting inne i den boden som brant som kan starte en brann. Ikke er det elektrisitet, ikke noen andre ting heller. Dette er en pyromans verk. En pyroman som har kastet seg på bølgen, tror forretningsmannen som eier tre sjøboder like i nærheten.

Ved 14.50-tiden fredag brøt det nok en gang ut brann i en gammel verneverdig sjøbod i Bergen, denne gangen på Maaseskjæret. Det var lenge fare for spredning til andre blokker i nærheten.

iBergen.nos reporter på stedet så gigantiske flammer og masse røyk som veltet over de moderne luksusleilighetene på Maaseskjæret.

Det ble kalt inn forsterkninger fra alle enheter rundt Bergen, blant annet Avinor på Flesland. Det var også stort gnistregn og fare for spredning til omliggende bygninger i Sandviken i Bergen og terrenget.

Først ved 16-tiden fikk brannvesenet noe kontroll over brannen, men det er fremdeles fryktet at brannen kan rase i flere dager. Sjøboden har vært brukt som lagerplass for tran, og det gamle treverket er mettet med brannfarlig tranolje.

- Frykter flere branner
Nå frykter Osen at hans egne boder kan bli bytte for flammene.

- Dette er en katastrofe og det er byantikvarens feil. Bodene er fredet og vi kan ikke gjøre noe med dem. Hadde vi fått lov å sette dem i stand ville det vært leiligheter eller kontorer og de ville vært vernet og sprinklet for fremtiden. Jeg skjønner ikke politikken.

En av mine boder er i ferd med å falle ut i sjøen. Den henger i stropper og taljer, sier Osen.

Tidligere i dag fikk han melding om at det var hans bod som brant.

- Jeg fikk sjokk, sier Osen som befant seg like i nærheten. Meldingene viste seg senere ikke å stemme.

Ifølge ba.no krever Riksantikvaren fredag kveld at alle sjøbodene stenges, og tilbyr seg å finansiere arbeidet.

- Ulåste bygninger som dette er svært utsatt for brann, og vi vet at statistisk sett drar en brann med seg flere. Når vi har påvist at tilstrekkelig brannsikring ikke var utført i dette tilfellet, ser vi et sterkt behov for å få gjennomført låsing, sier riksantikvar Sjur Helseth til BA.

Fem på kort tid
Bergen har sett fem store branner på kort tid og alle har skjedd innenfor et meget begrenset område, men operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland Politidistrikt vil ikke ha noen formening om noen av dem er påsatt.


Vis større kart

- Da må du ringe etterforskerne på Sentrum Politistasjon, sier han, men vedgår at det er merkelig.

- Det er klart det gir en uggen følelse når det er så mange branner i et så lite område over så kort tid, men jeg har vært så lenge i denne tjenetsen at jeg vet det godt kan være tilfeldigheter. Noen branner er påsatt, andre er det ikke, sier Ragnar Lyssand.

Den siste brannen skjedde for bare noen dager siden. Fire verneverdige sjøboder ble totalskadd i en brann som ble betegnet som en kulturell katastrofe ettersom det var noe av Bergens eldste bygningsmasse som gikk med i flammen.

Før det var det brannen som startet med noen unger som grillet ved et lager

To bygårder brant ned like ved Torget natt til 18.august og før det var det restauranthuset Zachariasbryggen som holdt på å bli flammenes bytte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere