*Nettavisen* Nyheter.

- En skandale av byrådet

Foto: Atle Jørstad (iOslo.no)

Etter 15 måneder er «Nye Blitz» fremdeles ubeboelig. Oslo Arbeiderparti kaller det en hårreisende affære.

(iOslo.no) Onsdag skrev iOslo.no om det byøkologiske prosjektet i Ormsundveien 14 på Bekkelaget som har fått millionstøtte fra bystyret.

LES OGSÅ: - Her kommer nye Blitz

Ormsund Byøkologiske Buforening (OBB) har sikret seg 7-9 millioner kroner i oppussing fra kommunen, og bystyremedlem John Tore Norenberg (H) frykter huset vil bli et nytt Blitz. Det avviser imidlertid foreningen selv.

- Det er noe av det dummeste jeg har hørt. Blitz-huset er et ungdomshus, dette skal være en bolig, sier talsperson i OBB Annerita Andal.

- Kommunen somler
15 måneder etter bystyrets vedtak står huset fremdeles tomt, og det provoserer Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen kraftig. Han var med på å vedta støtten til prosjektet, og mener byrådet nå trekker ut saksbehandlingen.

- Dette er en hårreisende affære. 15 måneder etter at bystyret vedtok å gi pengene, har det ikke skjedd noe. Kommunen somler, og saksbehandlingen er en liten skandale, tordner Rune Gerhardsen til iOslo.no.

Bystyrets vedtak ble gjort i februar 2006, men huset vil tidligst stå innflyttingsklart i 2009. Gerhardsen mener byrådet trenerer saken fordi de ikke liker bystyrets vedtak. Også Andal mener kommunen motarbeider prosjektet.

- Det er ikke noe tvil om at de motarbeider oss. Nå blir oppussingen mye dyrere, fordi kommunen bevisst har latt huset forfalle. Det er rart at det tok et og et halvt år før de foretok seg noe, sier Andal til iOslo.no.

Fremdriftsplan
- Vi prøver absolutt ikke å gjøre det. Vi gjør det bystyret ber oss om å gjøre, svarer byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen, til iOslo.no.

- Før ferien leverte vi en omfattende fremdriftsplan som redegjør for hva som må gjøres. Huset er i såpass dårlig stand at det tar tid før det blir ferdig, sier byråden.

Huset har omfattende sopp- og vannskader, men Ormsund Byøkologiske Buforening mener de kan gjøre oppussingsarbeidet selv. Det byøkologiske prosjektet bygger ifølge Andal på at oppussingen skal bli gjort for lave kostnader og med lav standard. Derfor ønsker foreningen å flytte inn i huset så snart det sikkerhetsmessige er klarert. Agerbak-Jensen tar imidlertid sine forholdsregler.

- Diskusjonen går på hvor mye de kan gjøre selv, med tanke på det rent forsikringsmessige. Deler av arbeidet må gjøres av godkjente rørleggere og elektrikere, og siden noe av oppussingen er store jobber, må vi legge det ut på anbud etter EØS-reglene, sier Agerbak-Jensen.

Byråden erkjenner likevel at arbeidet med huset har stått stille i perioder når ansvaret for prosjektet lå hos Boligbygg.

- Åpen kommune
Det byøkologiske prosjektet på Bekkelaget er ment å være en alternativ boform for unge mennesker. Gerhardsen mener det er viktig å eksperimentere i en storby som Oslo.

- Et urbant Oslo må finne seg i at det finnes subkulturer, og dette er et veldig bra prosjekt, sier Ap-politikeren.

- Hvorfor er dette så viktig?

- Verden hadde gått videre uten dette huset, men når noen kommer med et slikt forslag, så burde vi politikerne se hva vi får ut av det. Oslo kommune burde være åpen for spennende initiativ, mener Gerhardsen.

Les flere saker fra iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.