RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En trussel for samfunnet

Sist oppdatert:
Flere av de som er tatt for våpenkuppet på Jørstadmoen er tilknyttet nynazistiske miljøer. PST jobber på spreng med å splitte miljøet. Se web-TV.

Den nyoppnevnte sjefen i Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme (bildet), mener personer tilknyttet Vigrid og liknende miljøer utgjør en trussel i det norske samfunnet.

En farlig blanding av ideologi og vold gjør at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) satser store ressurser på å splitte dette miljøet.

Vigrid-leder Tore Tvedt vil ikke kommentere arrestasjonene etter det store våpentyveriet på Jørstadmoen, men vil ikke ta avstand fra tyverier som dette.

- Vi bevæpner oss ikke i Vigrid, sier organisasjonens leder Tore Tvedt til TV 2 Nyhetene. Det støtter opp om politiets teori om at våpnene skulle selges for å tjene penger.

- Følges tett
Våpenfokusering, norrøne symboler og lefling med vold er drivkraften i miljøet rundt Tvedt, og det er denne blandingen som gjør gruppen til en trussel, mener Politiets sikkerhetstjeneste.

- Man har sett en tendens til at miljøer som dette har hatt en forkjærlighet for våpen, særlig militære våpen, sier Jørn Holme til TV 2 Nyhetene.

- Vi følger tett alle politiske, ekstreme miljøer som bruker vold. Det gjelder også miljøer på den ekstreme høyresiden. Vi har også hatt et forebyggende arbeid mot Vigrid der vi har oppsøkt en rekke ungdommer og fortalt om farene. Dette har vi fått god respons på, og flere har trukket seg ut, sier Holme.

Seks fengslet
Politiet har varetektsfengslet til sammen seks personer i forbindelse med våpentyveriet på Jørstadmoen.

Ti personer har vært pågrepet i forbindelse med tyveriet som skjedde natt til 26. august i år.

Politiet jobber ut ifra en teori om at våpnene skulle selges videre, og aksjonerte ifølge TV 2 etter tips om våpensalg i Vestfold.

Ifølge Sandefjords Blad er flere våpen omsatt til kriminelle den siste uken. Kilder i det kriminelle miljøet opplyser til avisen at våpentyvene først og fremst har omsatt Glock-pistoler. De krevde 8.500 kroner for hver av pistolene.

Samtidig gjorde de det klart at både AG3-geværer og MP5-maskinpistoler kunne skaffes raskt. Ifølge avisen skulle prisen for et AG3-gevær ligge på rundt 50.000 kroner.

- Ikke sentrale
Redaktør Tor Bach i det antifascistiske bladet Monitor sier onsdag kveld til NTB at personene som er pågrepet for tyveriet ikke er sentrale i Vigrid, men sympatisører med den ekstreme bevegelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere