*Nettavisen* Nyheter.

- En utrolig viktig sak

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Warsan Mahamed og Zhila Nerwai håper at tvangsekteskap-saken får flere jenter til å tørre å bryte ut.

26.01.11 21:25

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag var det stappfullt i sal 127 i Oslo tingrett.

På tiltalebenken sitter fetteren til den i dag 16 år gamle jenta som skal ha blitt tvangsgiftet da hun var 13 år. Tiltalen mot fetteren lyder også på voldtekt, mishandel og for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år.

Onsdag fortalte jenta om hvordan hun ble giftet bort uten at hun skjønte noen ting, og hvordan fetteren truet henne med kniv og slo henne for at hun skulle «oppfylle sine ekteskapelige forpliktelser».

Les egen sak: «Du er min kone og jeg skal ha mine rettigheter»

- Drepe meg
På tiltalebenken sitter også jentas mor, far og tante. Alle, inkludert fetteren, nektet straffskyld på alle punkter. Mannen hun utpeker som pådriveren for dette ekteskapet – og den som har slått henne mest – hennes onkel, er etterlyst av politiet og befinner seg trolig i Irak. I dag lever hun på skjult adresse.

- Dette var utrolig tøft for meg. Min familie har mistet all respekt. At en jente stikker av er det verste som kan skje. Min onkel hadde jo stor respekt i Irak, men det har han ikke nå lenger. Æren kan rettes opp igjen ved drepe meg, fortalte hun i retten.

Saken vekker stor interesse. Dette er den første saken i Norge der familier er tiltalt for å ha tvangsgiftet bort en 13 år gammel jente. Blant de som hadde kommet for å høre på var elevene Zhila Nerwai (21), Warsan Mahamed (18) og Deqo Abdikarim (18) fra Hellerud videregående skole i Oslo.

- Burde ikke vært lov
De tre jentene fra Oslo kjenner alle personer som har blitt mer eller mindre tvunget til å gifte seg. De håper at denne saken skal gjøre det lettere for jenter med innvandrerbakgrunn å få gifte seg med den de ønsker.

- Vi hører ofte om jenter som har reist til hjemlandet og forlovet seg. De må jo virke greit, eller så ender det jo opp her i retten. De blir giftet bort til familiemedlemmer slik at ekteskapet skal forsterke forholdet innad i familien, sier Zhila Nerwai. Hun tviler på at den eldre generasjonen som tvinger døtre til å gifte seg lar seg påvirke av denne saken.

- Noen er veldig gammeldagse og uansett om det kommer i avisen så sier de at «det bare er tull» og at de følger sine egne lover.

- Når slike saker kommer i avisene så blir det kanskje lettere for jenter å si fra, og å komme ut av det, sier Mahamed og legger til.

- Det er jo utrolig sjelden at unge utenlandske jenter sier at de har blir voldtatt. Det er mye skam knyttet til det.

Også et problem for gutter
Likevel mener de det ikke nødvendigvis er galt å gifte seg eller forlove seg når man er under 18 år

- I islam kan vi ikke ha kjærester og da er det mange som gifter seg istedenfor. Jeg synes det er greit å gifte seg hvis de er 16 år, men det skal ikke være tvang, sier Abdikarim.

- Man kunne ha forlovet seg, og så vente med å gifte seg til man blir 18 år, men det det burde ikke vært lov å gifte seg med bror, fettere eller en gammel «bestefar» på 40 år, konstaterer Mahamed med samtykke fra de to andre.

- Dette gjelder jo ikke bare jenter men også gutter, sier lærer Geir Johannesen ved Hellerud videregående skole. Skolen har mange elever med innvandrerbakgrunn og Johannesen er velkjent med problemet både blant gutter og jenter.

- Det er kanskje ikke et så stort problem for guttene for de er jo sjefene i familien, sier Johannesen som likevel ønsker å påpeke at tvangsekteskap ikke bare er et kvinneproblem

Tre år i voldelig ekteskap
Den i dag 16 år gamle jenta var gift med sin fetter fra 2006 til hun fortalte personer ved skolen sin om tvangsekteskapet i 2009. I disse tre årene skal hun ha blitt voldtatt utallige ganger av sin fetter og ektemann, samt slått og sparket av ham og hans familie.

Først etter en tur til hjemlandet Irak fikk hun tanken på å bryte ut av ekteskapet.

- Jeg snakket med kusiner i Irak om min situasjon. De sa at «du lever jo i Norge. I et land der du kan få hjelp. «Tenk på vår situasjon».

I retten fortalte hun at hun tenkte over det kusinene hadde sagt. Da hun kom hjem og igjen ble tvunget til sex med sin ektemann, bestemte hun seg for å si fra til skolen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag