*Nettavisen* Nyheter.

- En varslet katastrofe

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, krever granskning av hvem som har ansvaret for båttragedien i Middelhavet. Foto: Jim Watson (Afp)

Flyktningtragedien i Middelhavet er utilgivelig fordi den var ventet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

19.04.15 21:49

– Dette er en varslet katastrofe. Dette sa vi ville skje i fjor høst, vi sa det i vinter og har gjentatt det i vår at Norge og andre land må stille redningsskip til rådighet i Middelhavet. Nå dør det tusenvis i det havet nordmenn bruker som sitt feriehav. Handlingslammelsen er utilgivelig, sier Egeland.

Les også: - Middelhavet er blitt en massegrav
Les også: Båt kantret i Middelhavet- 700 kan ha mistet livet

Stille til ansvar
Han mener man må få en gransking av det europeiske samarbeidet.

– Man må granske hvordan man kunne erstatte Mare Nostrum-operasjonen med en fullstendig utilstrekkelig Frontex-operasjon.

– Når alle visste at det ville bli flere flyktninger og migranter på havet, så trapper man ned redningstjenesten. Det må granskes hvordan dette kunne skje og hvem som er ansvarlig, sier Egeland.

Vårt feriehav
Han mener det er flere grunner til at sjøfartsnasjonen Norge nå må gå foran.

– Vi er en del av festningsverket, denne muren som er bygd opp rundt Europa. Dramaet skjer ved vår dørterskel.

– Middelhavet er feriehavet vårt, det er ikke ukjent for oss. Vi kan ikke fortsette å hygge oss i havet der det skjer en massedød. Vi har et ansvar, understreker Egeland.

Han mener at Norge verken er bedre eller verre en andre.

– Det er rett og slett en kollektiv handlingslammelse som har funnet sted. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.