RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Enorm interesse for klasebombe-forbud

Det er oppsiktsvekkende stor interesse for regjeringens initiativ mot klasebomber. Til og med land som ikke var invitert til en konferanse i Oslo, har bedt om å få være med.

- Dette er veldig positivt, og gir et godt utgangspunkt for forhandlingene, sier Kristian Berg Harpviken ved Insitutt for fredsforskning (PRIO) til Kanal 24.

De internasjonale forsøkene på få til et forbud mot klasebomber havarerte i fjor høst. Men det ville ikke den norske regjeringen sitte stille og se på, og har selv tatt initiativ til en konferanse i Oslo 22. og 23. februar.

- Norge har vært dristige og tatt et etterlengtet initativ, sier Berg Harpviken.

Konferansen blir det første steget i en lang prosess der målet er et internasjonalt forbud. Utenriksdepartementet inviterte i første omgang rundt 25 land som de regnet med var positive til et forbud.

Opplsyninger Kanal 24 sitter på viser imidlertid at langt flere har bedt om å bli invitert. Blant dem Frankrike, Storbritannia og USA, som i utgangspunktet er svært skeptiske, om ikke rent ut sterke, motstandere av et forbud.

- Det er ingen grunn til å tro at alle deltarkene ønsker å bidra til et strammere regelverk. Noen av dem som kommer, kan nok ha som mål å forpurre hele prosessen, sier Berg Harpviken.

Norsk Folkehjelp har ryddet krigsområder for både miner og klasebomber i mange år, og er utålmodige etter å oppnå resultater.

- Hvis man ikke klarer å bli enige i løpet av to-tre år, tror vi dette blir vanskelig, sier Per Nargaard, leder av mineseksjonen i Folkehjelpen.

- Derfor er det viktig å holde et høyt internasjonal trykk i denne saken, slik at sivile ikke blir skadet av disse bombene i fremtiden, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere