RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Er det en båt som overlever, så er det berserken

Foto: Sara Johannessen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Rune «Supern» Olsgaard sitter hjemme i Norge, men skulle egentlig vært i Sørishavet, der «Berserk» er savnet.

- Er det en båt som overlever, så er det berserken, den er bygget for dette, sier Rune Olsgaard fra Åkrene til rb.no.

Olsgaard er best kjent som «Supern» og var maskinist om bord på seilskuta «Berserk» under seilasen man kunne følge på NRK gjennom Nordvestpassasjen.

- Jeg skulle egentlig vært i Sørishavet nå, men på grunn av en skade jeg pådro meg om bord på Berserk i Russland, måtte jeg gå av på Filippinene, sier han.

Savnet i over to døgn
Klokken 05.20 tirsdag morgen norsk tid ble en av nødpeilerne om bord på seilbåten utløst. Da var båten et stykke utenfor Rossøya, ved McMurdo-sundet.

Ifølge bloggen til kaptein Jarle Andhøy, er båten på vei til Sydpolen:

«Berserk er under seil mot Sydpolen for å gjenerobre Sydpolen 100 år etter Roald Amundsen i 2011. Ekspedisjonen startet høsten 09 fra toppen av jorda og fullføres i bånn med et Berserkmannskap bestående av «Pizzagenerasjonen». Berserkgjengen skal forsøke og gå i fotsporene til «Gutta som bygget landet» – krigsseilere, hvalfangere og polfarere som vokste opp i en røffere hverdag fjernt fra velferdslivet i Norge idag,» skriver han i bloggen.

- Jeg er bekymret
Rune Olsgaard forteller at det siste han har hørt er at været i sørishavet har tatt seg opp igjen. Fortsatt har ingen båter i omrdået sett spor av båten.

Nå er ifølge VG Nett helikopter og fly satt inn i søket. Om bord på båten skal det befinne seg tre personer, mens det på land på Antarktis befinner seg ytterligere to fra mannskapet.

- Jeg er bekymret for situasjonen. Men samtidig trenger det ikke være så dramatisk som det høres ut. Nødpeileren går av hvis den kommer i kontakt med saltvann. Peileren ligger inne i en redningsflåte. Det er ikke sikkert de om bord ved at den har gått av, sier han.

Dårligere vær
Etter rapporter om bedret vær onsdag formiddag, melder Paul Watson fra skuta «Steve Irwin» til dagbladet.no i ettermiddag at været slett ikke er bra. De var ved 14-tida åtte timer fra stedet der nødpeileren ble utløst tirsdag morgen.

- Det er temmelig ille. Det blåser kraftig snøstorm, vinden er på 60 knop, og det er is i sjøen. Bølgene er så kraftige at vi ikke kan stå oppreist og temperaturen er på minus 45 grader, sier Watson til dagbladet.no.

«Steve Irwin» har helikopter om bord. I ettermiddag en gang er de så nærme at dette kan settes inn i letingen.

- Men da må været bli mye bedre. Slik det er nå, er det ikke mulig å sende opp helikopteret, sier Watson til avisen.

Håper på kontakt
Fordi det er fire nordmenn involvert bistår Hovedredningssentralen i Bodø så godt de kan, selv om det er redningssentralen på New Zealand som holder i selve leteaksjonen, skriver TV2Nyhetene.

- Vi forsøker jevnlig å komme i kontakt med dem på alle måter, og håper på et gjennombrudd i løpet av dagen, sier Hongset til kanalen.

Hovedredningssentralen vil ikke spekulere i hva som er det mest sannsynlige scenariet for båten og mannskapet, men det er drivis i området der båten sendte ut nødsignal.

Derfor kan det være en mulighet for at mannskapet på tre har kommet seg opp på isen, men at de nå er uten kommunikasjonsutstyr.

Les flere saker hos Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere