*Nettavisen* Nyheter.

- Er det plass til advokater som ikke er aller mest opptatt av penger?

Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen AS)

29.07.13 15:25

Camilla Steinsvik (36) har en mastergrad i rettsvitenskap og attester fra relevante jobber som sier at hun er «stødig», «engasjert», «verdsatt» og «effektiv». Etter to år med søknader og intervjuer er hun fortsatt langt unna å få den jobben hun vil ha, skriver Bergensavisen (BA).

I juni ble 280 studenter med master i rettsvitenskap uteksaminert fra Universitetet i Bergen. Som jurister har de flere valgmuligheter når de skal søke seg jobb, men for noen henger drømmen om å bli advokat aller høyest.

Camilla Steinsvik (36) ble uteksaminert fra det samme fakultetet for to år siden. Hennes erfaringer tilsier at dette kan være et trangt nåløye å komme gjennom.

– Drømmen er å bli advokat. Jeg var klar over at det kom til å bli vanskelig fordi det er stor konkurranse, men at det skulle ta over to år å få en stilling som fullmektig i Bergen, trodde jeg ikke, sier hun til BA .

For å bli advokat må man først ha en stilling som advokatfullmektig hos et advokatkontor, en form for lærlingplass.

«Nummer to»
Ifølge den siste Kandidatundersøkelsen fra 2011 sier 37 prosent av studentene ved juridisk fakultet at de fikk relevant jobb før de var ferdig med eksamen. De fleste fikk relevant jobb i løpet av tre måneder, og innen seks måneder var alle bortsett fra tre prosent i relevant arbeid.

Undersøkelsen sier ikke noe om hvilken type stilling de uteksaminerte har fått.

Steinsvik har søkt på over 16 konkrete stillinger som fullmektig hos advokatfirmaer i Bergen, og sendt ut 72 generelle forespørsler siden hun ble uteksaminert.

Flere ganger har hun blitt innstilt som nummer to etter intervjurunder, forteller hun, men har måttet se seg slått på målstreken.

– Det som er mest demotiverende er noen av tilbakemeldingene jeg har fått etter intervjuer. En sa ganske rett ut at jeg ikke var grådig nok, og en annen har sagt at jeg er for idealistisk. Kanskje det er naiv optimisme å tro at inntjening ikke er det viktigste ved å være advokat, men det er klart at slike tilbakemeldinger er skuffende. Jeg håper det er plass til advokater i Bergen som ikke er aller mest opptatt av penger, sier hun.

– Vanskeligere i Bergen
Merete Helle i Juristforeningen er enig med Steinsvik i at arbeidsmarkedet i Bergen er tøft for de som vil bli advokater.

– Vi vet erfaringsmessig at arbeidsmarkedet i Bergen er noe vanskeligere enn hva det er i Oslo, sier hun.

– De som begynner rett som advokatfullmektiger etter studiene er unge, målrettede personer med gode karakterer. Mange har hatt trainee-opphold i advokatfirma i studietiden, og blir rekruttert direkte som et resultat av dette. Mange advokatfirmaer rekrutterer de aller fleste av sine fullmektiger gjennom traineeordninger, så det kan sikkert oppleves som vanskelig å komme inn «utenfra», sier Merete Helle i Juristforeningen til BA.

Firmaenes krav
Det er en rekke advokatfirmaer av ulik størrelse i Bergen, og flere av dem planlegger å knytte til seg fullmektiger om ikke så lenge. Blant de BA har snakket med trekkes både karakterer og personlige egenskaper frem.

Advokatfirmaet Steigler har akkurat ansatt to advokatfullmektiger, og har ikke behov for flere nå.

– Når det gjelder valg ønsker vi jurister med god eksamen og relevant arbeidserfaring. Videre personlig egnethet for behandling og ivaretakelse av klienter, samt tilknytning, eller ønske om fremtidig tilhørighet, til Bergen, sier advokat og partner Helge Ø. Nilsen til BA.

Garmann Mitchell har seks advokater, og én advokatfullmektig. De planlegger imidlertid å ansette flere, og skal annonsere i disse dager.

– Det er kombinasjonen av flere faktorer som er viktig for oss når vi leter etter kandidater. Gode faglige kvalifikasjoner må ligge i bunn, men er ikke tilstrekkelig. Vedkommende må i tillegg være utadvendt og sosialt omgjengelig, serviceinnstilt, kreativ og ha et godt øye for detaljer. En godt utviklet humoristisk sans er heller ikke å forakte – det bidrar til et allerede godt arbeidsmiljø, sier advokat og partner Henrik Garmann.

Kjærevik & co har en advokatfullmektig nå og en nyutdannet som skal begynne 5. august. De håper å rekruttere en til i løpet av vinter/vår 2014.

– Vi vektlegger personlighet høyt. Videre må kandidaten ha akseptable karakterer. Praksis er en fordel, men bare et moment i helhetsvurderingen. For oss er engasjement, selvstendighet, arbeidskapasitet og sosiale ferdigheter viktige egenskaper, sier advokat Laila Kjærevik.

– For mye karakterfokus
Dekan Asbjørn Slettebakken tror mange av studentene har en ambisjon om å bli advokat når de starter på juridisk fakultet.

– Men jeg tror også at det er mange som endrer på dette synet i løpet av studiene. De skjønner at det går an å ha et bra liv som jurist, sier han.

Han mener det har vært for mye ensidig fokus på karakterer i bransjen.

– Advokatfirmaer har tradisjonelt lagt veldig stor vekt på karakterer når de velger fullmektige, og det samme gjelder for dommerfullmektige. Når det gjelder prestisjejobbene, så er nok karakterene viktig, men det å fungere som jurist er mye mer. Det er for eksempel viktig med empati, etikk og språk- og kommunikasjonskunnskaper, sier han.

Halvparten av de ferdigutdannede juristene i Kandidatundersøkelsen svarer at de har ikke har fått en relevant jobb på grunn av for dårlige karakterer.

Ingen av de andre gruppene i undersøkelsen kommer i nærheten av det samme resultatet i denne delen av undersøkelsen. Nærmest er de uteksaminerte studentene fra NHH hvor tre av ti svarer at de har gått glipp av en relevant jobb på grunn av dårlige karakterer.

Etter sommeren tar juridisk fakultet inn 380 nye håpefulle.

– Jeg forstår veldig godt at ikke alle får advokatjobb, men det er ikke tvil om at det innen mange sektorer er underskudd på jurister, sier han og nevner utdannings- og kommunesektoren.

I dag jobber 36 år gamle Steinsvik med forvaltning i NAV, men er fast bestemt på å fortsette å prøve lykken frem til hun får en stilling som advokatfullmektig.

– Jeg trives veldig godt i jobben hos NAV, og har masse gode kolleger, men oppdraget er midlertidig og jeg er jo bekymret for fremtiden, sier hun.

– De leser seg nesten i hjel
– Du burde ikke bare ha sørget for å ha bedre karakterer på vitnemålet dersom målet var å bli advokat etter studiene?

– Jo, det kan du si. Jeg hadde en ambisjon om å gjøre det jeg skulle gjøre, og levere greie resultater. Samtidig kommer jeg på intervjuer, så jeg tror ikke karakterene betyr alt. Noen av de jeg studerte med, holdt på å lese seg i hjel, mens jeg jobbet mellom 50 og 100 prosent ved siden av studiene, sier hun og viser frem vitnemålet hvor C-er og D-er dominerer.

Etter universitetets siste utdeling av vitnemål, har Steinsvik nå fått enda flere konkurrenter i kampen om advokatdrømmen.

– Jeg hadde gjort det om igjen, sier hun bestemt.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.