RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Er manisk depressiv

Sist oppdatert:
Advokaten «ble sjokkert» da det siste skuddet gikk i veggen på Hvalstad asylmottak.

Tirsdag bestemte den 50-årige Asker-advokaten seg for å legge kortene på bordet i avhøret med politiet i Asker og Bærum. Mannen ble mandag pågrepet og siktet for å ha avfyrt en rekke skudd mot asylmottaket på Hvalstad.

Ett av skuddene gikk gjennom veggen og traff en 16-årig somalisk asylsøker som fikk livstruende skader.

Politiet mener skytingen har vært rasistisk motivert, men dette er mannens advokat sterkt uenig i. Til Aftenposten sier advokat Øyvind Elseth at han tror at skytingen har sammenheng med hans diagnose. Advokaten forteller at klienten er diagnostisert med en bipolar lidelse og er manisk depressiv.

- Han har vært i en manisk fase med forfølgelsestanker og følt seg avlyttet. Jeg har også opplevd ham slik tidligere, sier Elseth til avisen.

Samtidig beskriver bekjente advokaten som ustabil.

- Han fungerer greit så lenge han tar medisiner, men flere har merket at han har vært ustabil de siste ukene, sier en bekjent.

Godtar fengsling
50-åringen har gått med på å la seg fengsle i fire uker, og det blir derfor ikke noe fengslingsmøte der siktede og hans advokat møter i Asker og Bærum tingrett.

Fengslingen vil bli behandlet av en dommer i en såkalt kontorforretning onsdag ettermiddag.

- Det blir kontormøte. Verken forsvarer eller siktede møter, opplyser Asker og Bærum tingrett til Nettavisen.

- For å skremme
Etter samtaler med sin advokat har mannen erkjent at han har skutt mot asylmottaket, men han har ikke erkjent seg skyldig i forhold til siktelsen.

- Han erkjenner straffskyld, men ikke i forhold til siktelsen. Politiet har imidlertid valgt å opprettholde denne siktelsen, sa kriminalsjef Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til Nettavisen tirsdag. Aas sa at erkjennelsen kom etter et flere timer langt avhør.

I avhøret har advokaten fortalt at han skjøt for å skremme, skriver VG. Elseth forteller at han siktet mot taket på bygningen, og at han skal ha blitt sjokkert da det siste skuddet i stedet gikk i veggen.

- Dette er bakgrunnen for at han ikke erkjenner drapsforsøk; han hevder han ikke hadde forsett om å skade eller drepe noen, sier Elseth til avisen.

Nektet først
I det første avhøret nektet mannen enhver befatning med skuddene mot asylmottaket. Han hevdet at rifla var blitt stjålet fra ham i et innbrudd tidligere i sommer, men politiet reagerte på at anmeldelsen for innbruddet først ble levert inn etter at skuddene var avfyrt.

I tillegg til jaktrifla har advokaten forklart at det ble stjålet kamera- og PC-ustyr, men ifølge mannens leieboere skal det ha vært få eller ingen spor etter innbruddet.

Da han ble avhørt på nytt tirsdag ettermiddag endret mannen forklaring, fordi han tenkte på unggutten som ble truffet, og på sine egne barn.

- Rasistisk motivert
Politiet meldte tirsdag at mannen sjekkes opp mot nazikontakter, og etterforskerne mener fortsatt at handlingen har vært rasistisk motivert. Bekjente av mannen har derimot uttalt i VG at advokaten aldri har gitt uttrykk for rasistiske holdninger.

Advokaten ble pågrepet på lørdag da han gikk amok på en MC-fest, og ifølge flere av festdeltakerne skal han ha skrytt av skuddene på Hvalstad, og sagt det var han som skjøt 16-åringen. Dette har han senere benektet.

De samme festdeltakerne skal ha fortalt at det klikket fullstendig for advokaten og at han opptrådte truende på MC-festen i Follo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere