RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Erna bør gå av

Sist oppdatert:
Sentrale Høyre-folk krever at Erna Solberg går av på landsmøtet til våren.

Kritikere av Høyre-leder Erna Solberg gir seg ikke, til tross for at Høyre gikk fram fra 14,1 prosent ved stortingsvalget i 2005 til 19,3 prosent ved kommune- og fylkestingsvalget i fjor.

- 19,3 prosent er på ingen måte bra nok for et parti med Høyres historiske tyngde, sier Gustav Heiberg Simonsen til Nettavisen.

Lang erfaring
Det er ingen hvem som helst i Høyre som nå gjentar sin kritikk av Høyre-lederen. Gustav Heiberg Simonsen har sittet i finanskomiteen på Stortinget for Høyre og i bystyret i Oslo. Han har har også bred erfaring i norsk næringsliv. Han er høyesterettsadvokat og har også vært leder i bedrifter som IBM Norge, Akergruppen, Volvo Energi og Fred. Olsen.

Heiberg Simonsen har vært kritisk til Høyre-lederen tidligere. Nå er han skuffet over at det ikke er noen diskusjon i Høyre om det viktige ledervervet.

- Det er skuffende og overraskende at det ikke er noen debatt. Men vi er jo et konservativt part, spøker han.

Målet var 18,1 prosent
Erna Solberg sa før høstens kommunestyrevalg at hun ville gå av hvis ikke partiet gjorde et minst like godt valg som i 2003. Da fikk partiet en oppslutning på 18,1 prosent. Ved valget i september klarte Høyre å ri av stormen rundt Oslo-ordføreren Per Diltlev-Simonsen. Men Heiberg Simonsen synes likevel ikke Erna Solberg har fått ut Høyres potensial.

- Partiet har mistet sin profil som et sosialliberalistisk parti, sier han.

- Hvem mener du er egnet til å være Høyre-leder?

- Byrådsleder Erling Lae i Oslo har stor troverdighet som en sosialliberal politiker. Ellers mener jeg John G. Bernander er en god kandidat, sier Heiberg Simonsen.

- Ikke skiftet mening
Også Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) har tidligere sagt at Erna Solberg bør vurdere sin stilling. Det var etter katastrofevalget i 2005. Nå er han klar på hvor han står, uten at han ønsker å utdype det.

- Jeg har sagt det jeg står for tidligere, og de står jeg for. Men jeg synes jeg har uttalt meg nok, sier Gleditsch til Nettavisen.

Lederen for Oslo Høyre, Michael Tetzschner, har tidligere sagt at riktig tid og sted for å diskutere Erna Solbergs rolle er landsmøter. Tetzschner, som også sitter i valgkomiteen, vil ikke si hvem lokallaget vil innstille som partileder.

- Vi har ikke innstilt noen ennå, sier Tetzschner til Nettavisen.

- Hvis dere ikke innstiller noen, betyr det at dere fortsatt vil ha Erna Solberg?

- Vi må se hvilke kandidater som er tilgjengelig. Men uansett vil jeg ikke forskuttere hvordan en slik situasjon blir. Og jeg vil heller ikke diskutere saken i media, sier Tetzschner.

- Har løftet partiet
- Solberg ga kommentarer på kritikken i forrige runde. Siden den gang har hun løftet partiet vesentlig og lagt et godt grunnlag for stortingsvalget i 2009, sier Odd Sevje, som er Erna Solbergs politiske rådgiver.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Frank Jensen synes heller ikke det er noen grunn til å sparke Erna Solberg.

- Vi har foreslått en person som ny første nestleder. Ellers overlater vi arbeidet til valgkomiteen. Vi har ikke tradisjon i Høyre for å komme med lederforslag, men det kan hende at noen likevel gjør det, sier Jensen til Nettavisen.

- For tidlig for navn
Valgkomiteen i partiet ledes av Svein Ludvigsen, som er tidligere fiskeriminister og nå fylkesmann i Troms. Han sier til Nettavisen at det ennå er for tidlig å diskutere ledernavn.

I forrige uke sa nestleder Per-Kristian Foss at han vil gå av som første nestleder på partiets landsmøte 25.-27. april i Oslo. Partiets andre nestleder Jan Tore Sanner sier at han vil ta gjenvalg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere