Gå til sidens hovedinnhold

- Erna må ta valg-grep

Kommunalminister Erna Solberg bør foreta hastetiltak for å hindre en dramatisk rekordlav valgdeltakelse, krever Sosialistisk Venstreparti.

- Foreløpige tall viser at bare en tredjedel har forhåndsstemt så langt sammenlignet med forrige valg. Det er dramatisk, sier partisekretær Bård Vegar Solhjell i SV.

Oppslutningen ved lokalvalgene har gått ned helt siden midten av 60-tallet. Ved forrige lokalvalg var det 60,4 prosent oppslutning ved kommunevalget og 56,8 prosent ved fylkesvalget. Mye tyder på at deltakelsen vil bli enda dårligere i år, blant annet fordi det ikke lenger er mulig å forhåndsstemme på posten.

Brev til Solberg

- Vi bør forsøke å redde stumpene og diskutere hva som kan gjøres, sier Solhjell til Tv 2 Nettavisen.

SV mener at det første Solberg bør gjøre, er å sørge for at kommunene arrangerer forhåndsstemmevalg ved universiteter og høyskoler.

- Det er 35.000 studenter bare ved universitetet i Oslo. Det er helt meningsløst at det ikke er mulig å forhåndsstemme der. Trondheim har arrangert en forhåndsstemmedag ved universitet i byen, og det skulle være mulig å få til også i Oslo, sier Solhjell.

Annonsekampanje vil hjelpe

Han minner om at mange ikke vet hvor de skal forhåndsstemme i år, siden det ikke er mulig å forhåndsstemme på posten.

- Kommunaldepartementet bør opprette et eget sentralt informasjonsnummer om hvor man kan forhåndsstemme i de ulike kommunene. Solberg bør også sørge for annonser i viktige media om forhåndsstemmegivning, sier Solhjell.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett