RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et budskap til drapsdømte Olsen

Sist oppdatert:
Politiet tror en cd som dukket opp på kontoret til Jarle Olsens advokat, med bilder av hans forklaring i to drapssaker, var en advarsel til den drapsdømte mannen.

- Vi tror det var et budskap til Olsen. Hva ellers kan det ha vært? spurte politijurist Kaare Sognstad under dagens fengslingsmøte i Bergen tingrett.

Tok 90 bilder
En 26 år gammel mann er siktet for å ha motarbeidet etterforskingen, og ble varetektsfengslet for to uker med brev- og besøksforbud. Mannen innrømmet i retten å ha tatt 90 bilder med mobiltelefonen av dokumenter i Lindås-drapet fra 1999 og Åsane-drapet fra 2000, og at disse hovedsaklig var av Jarle Olsens forklaring. Men han hevdet at dette var til eget bruk.

Likevel har bildene av Olsens forklaring havnet på en cd, fullt lesbare for hvem som helst. Cd'en dukket opp på advokat Helge Wesenbergs kontor for få dager siden. Wesenberg er Olsen advokat, og politiet tror cd'en havnet hos ham som et budskap til hans klient. I forklaringen har Olsen gitt viktig informasjon i begge drapssakene, noe som førte til at politiet i fjor høst gjenopptok etterforskningen av de to sakene. To menn, deriblant 26-åringen, ble siktet for Lindås-drapet, og en mann ble siktet for begge.

Frykter vitner er påvirket
26-åringen er bestevenn med Tor Helge Flaten, som er dømt for drapet på Øyvind Bjarte Madsen, det såkalte Åsane-drapet, i 2000. Denne uken ble det kjent at Flaten, i et nytt avhør, skal ha tilstått å ha vært alene om drapet, noe som frikjenner Olsen. Flaten skal snart inn til nye avhør, og politiet har også innkalt rundt 20 andre vitner til avhør i de seks og sju år gamle drapssakene. Nå frykter de at vitner kan ha blitt påvirket, hvis de har fått lese Olsens forklaring før de skal avhøres.

- Det er svært spekulativt å påstå at cd'en kom til Wesenbergs kontor for å få Jarle Olsen til å holde munn. Politiet har ingen holdepunkter for at den har vært i sirkulasjon i det kriminelle miljø, sa 26-åringens forsvarer, Jørgen Riple i tingretten.

Lånte bort pc'en
26-åringen forklarte at han hadde lagt bildene inn på den bærbare pc'en sin, men at han ikke brente dem ut på cd. Han hadde ingen forklaring på hvordan bildene var dukket opp hos Wesenberg, men fortalte at han hadde lånt pc'en til venner. Han nektet å svare på hvem disse var. Bildene på cd'en viser den fullstendige forklaringen til Olsen, samt de fleste av dokumentene i begge drapssakene. Det var også nærbilder av navn på både etterforskere og vitner.

Ikke straffbart å ta notater
Olsens forklaring hadde 26-åringen fått tilgang til av sin advokat, Gisle Didriksen. I enerom på hans kontor kunne han i all hemmelighet ta bilder av dokumentene med mobiltelefonen. Det er i seg selv ikke straffbart å ta notater av dokumenter man lovlig har fått tilgang til, men retten mente det var skjellig grunn til å mistenke at mannen ønsket å bruke bildene til å påvirke vitner i begge de alvorlige drapssakene. Politiet fikk derfor medhold i å holde ham fengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere