RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et personlig veiskille

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Kjell Alrich Schumann skal ha kommet til et «personlig veiskille» som gjør at han nå vil legge kortene på bordet.

Siste nytt på mobil- gratis oppsett

FORUS (TV 2 Nettavisen): Det sier hans advokat Morten Furuholmen til TV 2 Nettavisen etter at Schumann selv kom den store overraskelsen i Gulating lagmannsrett mandag.

På spørsmål fra lagdommer Daniel Lunde svarte Kjell Alrich Schumann at han er skyldig i ran med døden til følge.

Vil legge kortene på bordet
Schumann, som altså nektet for å ha deltatt i ranet under tingrettsbehandlingen, vil nå fortelle at han var med på ranet. Hva han vil fortelle, vil forbli en hemmelighet en stund fremover.

Se bildespesial nederst i saken

- Schumann ønsker nå å legge kortene på bordet, men hva han ønsker å forklare vil han gi eksklusivt til retten, sier Furuholmen etter at retten ble hevet mandag.

Schumann selv ønsket ikke å snakke med noen andre enn sine advokater mandag. Heller ikke David Toska var velkommen til å snakke da han forsøkte å ta kontakt med Schumann mandag morgen.

Hvilken rolle?
Spørsmålet nå blir hvilken rolle Schumann tildeler seg selv. Under behandlingen i tingretten sa aktor Tor Christian Carlsen at Schumann trolig var mannen som skjøt istykker glassruten inn i Nokas, at det var han som tok en politimann som gissel, og at det var han som skjøt politimann Arne Sigve Klungland.

Denne teorien er også bekreftet av blant andre Erling Havnå og Lars-Erik Andersen. Når Schumann nå vil erkjenne deltakelse under ranet, kan det blir vanskelig å gi seg en annen rolle.

«Personlig veiskille»
- Han har kommet til dette valget etter en sammensatt prosess, og at for Schumann har dette vært et «personlig veiskille», i tillegg til en bevismessig vurdering, sa Furuholmen mandag. Dette personlige veiskillet innbefatter også at Schumann har giftet seg.

Det har vært spekulert i om Schumann ville erkjenne straffskyld mandag. Årsaken er at hans advokat ennå ikke har levert en bevisoppgave til retten, men den vil helt sikkert ikke inneholde navnet Svein-Erik Utsi som var Schumanns alibi i tingretten. En slik bevisoppgave ville gitt et entydig signal om hvordan forsvaret av Schumann ville bli lagt opp.

- Alle tiders
Statsadvokat Arild Dommersnes jublet etter Schumanns tilståelse:

- Jeg synes det er alle tiders at flere nå velger å tilstå, sier aktoren til TV 2 Nettavisen.

Han legger ikke skjul på at Schumanns tilståelse vil spare retten for flere dager med vitneføring og kryssforhør

- Vil det bli aktuelt med strafferabatt for Schumann?

- Det blir opp til domstolen å avgjøre. Vi kommer ikke til å avfeie strafferabatt. Det er jo opplagt at flere skal ha det. Men som sagt, det er opp til retten, svarer statsadvokat Dommersnes som innrømmer at Schumanns tilståelse ikke kommer som en stor overraskelse.

- Vi har tenkt på muligheten for en tilståelse ettersom han er pekt ut av flere. I tillegg valgte jo hans forsvarer å kutte antall vitner og ventet med å opplyse om hvem som ville vitne ham, sier aktoren.

Statsadvokatene vil nå forfølge flere vitner fra hovedforhandlingene i tingretten. En av dem var raneren Svein Erik Utsi, som i fjor fortalte at Schumann var hos ham i Oslo under ranstidspunktet.

- Vi må ta en grundig opprydding og oppvask i forhold til alibivitnene. Akkurat nå har vi hendene fulle med Nokas-saken, men det vil komme, lover Dommersnes.

Familien Klungland venter svar
For familien til den drepte politimannen Arne Sigve Klungland ble første dag i Nokas-ankesaken en god dag.

- Det er en god og interessant utvikling at Schumann erkjenner straffskyld for grovt ran og dødsfølgen. Nå får forklaringen hans vise om han står for det han erkjenner å ha vært med på, sier familiens bistandsadvokat, Ørjan Berven, til TV 2 Nettavisen.

- Håper dere nå på en full oppklaring i forhold til hvem drapsmannen er?

- Det er ønskelig å få vite mest mulig. Så får tiden vise om vi får vite alt, svarer advokat Berven.

- Ønsker du å komme med en oppfordring til Schumann?

- Nei, men vi regner jo med at når han tilstår, så har han tenkt gjennom hva han vil si i sin forklaring, svarer bistandsadvokaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere