*Nettavisen* Nyheter.

- Et voldsomt press mot Valgerd

Fra talerstol og i pausene under KrFs strategimøte denne helgen snakkes det om «til partiets beste».

04.09.04 20:20

KrF-leder Dagfinn Høybråten vil ikke være med på at partiledelsen feilberegnet situasjonen da sentralstyret skrev brev til Østfold og Møre og Romsdal med sterk anmodning om at ett av fylkene ryddet plass på stortingslista for partilederen.

Men faktum er at situasjonen er ute av kontroll. Høybråtens plass er helt i det blå i begge fylker, og i hjemfylket Akershus tviholder Valgerd Svarstad Haugland på plassen som Høybråten nekter å utfordre henne på - selv om flere av lokallagene har foreslått Høybråten som førstekandidat.

- Et kjempepress
- Valgerd er under et kjempepress. Det har hun vært helt siden november i fjor, sier fylkesleder Ellen Bjørdal Nylenna i Akershus KrF til NTB.

- Hun er en tøff dame, men når du spør om hun kommer til å trekke seg, så vet jeg rett og slett ikke, sier Nylenna.

- Jeg har fortsatt ingen kommentar, er alt Valgerd Svarstad Haugland vil si til NTB lørdag.

KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun er også opptatt av de personlige belastningene den opprivende nominasjonsstriden fører med seg.

- Alle ser at dette er problematisk og slitsomt, ikke minst for de personene som er involvert. Skal vi komme greit gjennom denne prosessen, er det viktig å ta vare på hverandre. De som er direkte involvert må ha en dialog seg imellom, og alle som står litt på siden må tenke seg godt om før de uttaler seg. Det er fort gjort å si noe som kan oppfattes som sårende i en slik prosess, advarer Lilletun.

Mulig strategi
KrF-leder Dagfinn Høybråten er trygg på at det løser seg «til partiets beste» og at han får en plass på Stortinget. For der bør en partileder sitte, slår han fast.

På direkte spørsmål om partiet har en strategi for å løse flokene, svarer Høybråten «det skal du ikke se bort fra».

Han sier også at det «utvilsomt er åpenbart ønskelig» med en rask avklaring, samtidig som han fastholder at nominasjonsprosessene må gå sin gang av respekt for partidemokratiet.

- Det er muligens slik i andre partier, men hos oss kan ikke partiledelsen kortslutte nominasjonsprosessen, sier Høybråten til NTB.

- Partiets ansvar
Fylkesleder Nylenna i Akershus KrF prøver å lette presset mot fylkeslaget sitt under helgens strategimøte i Tønsberg.

- Hele partiet må ta ansvar for å få partilederen inn på Stortinget, sier hun, og legger til:

- Akershus er et lite fylkeslag. Det er ikke sikkert vi klarer å løse dette selv.

Samtidig retter parlamentarisk leder Jon Lilletun en mild refs mot fylkeslaget i Østfold som kjører fram Høybråtens politiske rådgiver Line Henriette Holten Hjemdal som sannsynlig førstekandidat.

- Det er litt pussig, det som nå skjer. Der nede i Østfold er de jo veldig glad i Høybråten. Hans stil, lynne og type passer østfoldingene veldig godt. De vil mer enn gjerne ha ham som partileder. Østfold er kanskje det fylket som sammen med Rogaland liker Høybråten best. Men så ser de ikke at for hvert lokallag som uttaler seg negativt, og som fremmer en lokal kandidat, så skader de samtidig partilederen, sukker en lettere oppgitt Lilletun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.