RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Europas fattigste konge

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Men tro ikke at kongen lider noen nød om det skulle bli republikk.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Torsdag fyller kong Harald 71 år. Men selv om børsen har gått som en kule de siste årene er det ikke her kongen har investert pengene sine, slik som hans svenske kollega delvis har gjort.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed trenger han heller ikke å bekymre seg for at formuen spises opp av det turbulente børsmarkedet.

Les mer her: Kungens formue minker

Apanasjen
I statsbudsjettet for 2008 er det foreslått apanasje på 8,256 millioner kroner. Dette er en vekst på 1,4 prosent fra 2007, noe som tilsvarer den generelle prisstigningen.

Pengene kongefamilien får fra staten har vokst betydelig de siste årene. Over to millioner kroner mer har kongen og dronningen fått over statsbudsjettet. I 2002 var apanasjen på seks millioner kroner. Året etter vokste den til syv millioner og har siden blitt jekket opp med noen hundre tusen hvert år.

Verken kronprinsparets eller kongeparets apanasje er regnskapspliktige. Derfor får vi ikke vite hvor mye penger de bruker på å handle klær og hvor dyre ferie de har. Men Se og Hør har hatt god tilgang på kontoutskrifter til de kongelige. Praksisen med lekkasjer av kontoinformasjon til ukebladet Se og Hør skal en tid ha vært så omfattende at Slottet for noen år siden selv kontaktet kredittselskapet Europay Norge.

I tillegg til apanasjen får kongehuset 122,299 millioner kroner til å drifte hoffet og dekke kongehusets offisielle kostnader, drift, infrastruktur og mindre investeringer til vedlikehold. Pengene skal også dekke løpende utgifter til eiendommene på Slottet, Bygdøy Kongsgård og Oscarshall Slott. Denne summen har økt med hele 9,1 prosent.

Kongeskip og Slottet
Sjøforsvaret med Kongeskipet Norge og K/B Stjernen, Kongens adjutantskap, offisielle reiser til utlandet og eiendommer med kongelige formål koster 89,589 millioner kroner.

Ytterligere bevilgninger knyttet til politibeskyttelse og eskortetjenesten holdes skjult.

Kongsgården er akkurat pusset opp for 177 millioner kroner. Den var pill råtten. I tillegg skal det brukes 15 millioner til kunst, møbler og parkanlegg. Oscarshall, som også ligger på Bygdøy, skal pusses opp og har en totalramme på 45 millioner kroner. Ting som må gjøres på Oscarshall omfatter innvendig rehabilitering av bygget, inkludert sikring og restaurering av kunst, møbler og annet inventar. Prosjektet ble påbegynt i fjor og det er ventet at det skal stå ferdig i 2009.

Kongen ga fra seg mye av landeiendommene på Bygdøy til staten for fire år siden. Pensjonerte hoffmedlemmer har i alle år hatt tradisjon for å leie hus billig på det som er tidligere kongens land på Bygdøy. Det får de fortsatt, men det er antatt at disse eiendommene må pusse opp for det samme som kongsgården totalt.

Da Statsbygg restaurerte Slottet, endte det i sin tid opp med en budsjettsprekk på mer enn 400 millioner kroner. Til gjengjeld fikk kongen og dronningen løveføtter i gull på badekaret.

Eiendommer
Kongen eier flere eiendommer i Norge, som beskrevet i VG:

Hele kongefamilien samlet på landstedet på Mågerø i Vestfold.

Mågerø i Vestfold. Da kong Olav gikk bort, arvet kong Harald en sum som fra Slottet er oppgitt som et tosifret millionbeløp. Svenske og danske aksjer for om lag 10 millioner kroner ble solgt, og pengene ble i hovedsak brukt til byggingen av kongefamiliens nye landsted, Mågerø utenfor Tønsberg.

Skaugum i Asker. Daværende kronprins Olav fikk i sin tid gården i gave av Wedel-Jarlsberg, og den gikk i arv til kong Harald. Eiendommen er nå hjem for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Kongsseteren i Oslo. Kongefamiliens «hytte» i byen. Eiendommen trenger betydelig rehabilitering. Dette er i utgangspunktet kongens eget ansvar, men det er mulig at staten også her vil gå inn med midler.

Prinsehytta i Sikkilsdalen. Brukes først og fremst av kongefamilien i påsken. Både kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise har tilbrakt de fleste av sine påskeferier på det flotte hytteanlegget. Eiendommen er i god stand, og trenger ikke øyeblikkelig vedlikehold.

Kongeskipet er overtatt av Sjøforsvaret, men disponeres fortsatt av kongen. Bloksberg på Hankø ble gitt i gave til Märtha.

I tillegg disponerer familien mange fasjonable eiendommer rundt om i landet, som er eid av staten. Det er Gamlehaugen utenfor Bergen, Stiftsgården i Trondheim og Ledaal i Stavanger.

Og selvfølgelig disponerer de Slottet, som ikke bare er mest omtalt, men antakelig også dyrest.

Men Slottet eies av Den norske stat - og ville trolig blitt overtatt av en eventuell president, ifølge Se og Hør.

Jubelåret
2001 ble et jubelår for det norske kongehuset, med kronprinsbryllupet som et uslåelig høydepunkt for folk og drott. Samboerskap, utagerende festing, dårlige meningsmålinger og økonomiske slottsoverskridelser forsvant i en sky av romantikk og bryllupsrus den siste lørdagen i august, skrev NTB.

I 2001 skrev NTB at kong Harald er den beste forretningsmannen blant de nordiske kongelige. Hver apanasjekrone gir 16 kroner tilbake i form av PR og eksportinntekter. Den svenske næringslivsavisen Vision har sammenlignet statsoverhodene i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Den danske dronningen havnet på andreplass. Tallene bygger på samtaler med næringslivsledere og tall fra eksportrådene i de forskjellige landene.

Formuen


Den hittil mest dyptpløyende analysen av kongehusets formue ble gjort av NRK Brennpunkt og lagt fram i programmet «Konge uten midler» i 1999. Til Brennpunkt sa hoffsjef Lars Petter Forberg:

- Kong Harald arvet et tosifret millionbeløp etter sin far.

- Kongen hadde ikke noen formue som kronprins.

- Kong Haralds formue besto i 1999 av lett omsettelige verdipapirer: obligasjons- og aksjefond.

- Kongen har mesteparten av sin formue i utlandet og pengene forvaltes av to forskjellige forvaltere spredt til to forskjellige land.

- Slottet vil ikke oppgi størrelsen på avkastningen, men oppgir at formuen er plassert langsiktig og årlig ikke gir en spesielt stor avkastning.

- Kongens pengebeholdning utgjør sammen med det meste av avkastningen en privat krise- eller krigsreserve som ikke skal røres.

Kongehusets hemmeligholdelse har alltid skapt grunnlag for rykteflom og ville spekulasjoner. Ukebladet Her og Nå, ikke først og fremst kjent for sin økonomiske kompetanse, kastet seg på bølgen og slo opp på første side at finanseksperter hevdet at Norges Konge er verdt 10 milliarder kroner, og at den norske kongefamilien dermed rangerte blant Europas rikeste.

EuroBusiness har tidligere beregnet at kongen har en privatformue på rundt 1,75 milliarder kroner og i deres regnestykke ligger innbakt eiendommer i London for 450 millioner kroner. Dette gjør Harald til Europas fattigste konge, ifølge ukebladet Se og Hør.

Men det kan uansett fastslås at det ikke er synd på kongeparet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere