RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Få barna ut

Sist oppdatert:
Ut med barna. La dem kravle og krype, klatre og slå seg. Aktivt friluftsliv fostrer tøffe unger som mestrer utfordringer og tåler en trøkk.

- Gå ut hvis du ikke kan oppføre deg. At dagens foreldre bruker dette som trussel når barna lager bråk, synes Espen Farstad er forkastelig. Før i tiden var det omvendt. Da var straffen å være inne. Vi led oss gjennom timer i husarrest før vi ble sluppet ut i friluft.

Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger og Fiskerforbund, ihuga friluftsmann, forfatter og utdannet førskolelærer holder foredrag for småbarnsforeldre.

- Dere sitter med et helt liv på fanget! Reflekter over hva som er god oppvekst for barnet. En haug med forskningsrapporter bekrefter at naturen er den beste arena for barnets utvikling, motorisk og språklig. La dem kravle og krype, klatre og slå seg. Aktivt friluftsliv fostrer tøffe unger som mestrer utfordringer og tåler en trøkk.

Sur eller blid
Farstad har observert og reflektert og laget regler. To timer foran Play Station er lik sure unger. To timer på tur i skogen er lik blide unger. Selv om du måtte tvinge dem med. At turen ble vellykket skyldes at du som voksen ga turen et innhold. Barn går ikke på tur for turens skyld.

Vanskelig? Her er noen enkle råd og huskeregler, samt må-ha for god tur.

Tur istedet for tv lørdag morgen
I dag er barnas hverdag institusjonalisert store deler av dagen med barnehage, skole og SFO. Om kveldene er det foreldrestyrte aktiviteter, hvor voksne stiller som privatsjåfør. – Det er beviselig mer stillesitting i dag, fortsetter Farstad. – Det er mindre fri lek mellom barn, særlig på tvers av kjønn og alder. Gi barna mer spillerom, spesielt tidlig om morgenen og om kvelden, når dyrenes aktivitetsnivå er høyest.

Viktig med riktig utstyr
Det er verken kostbart eller krevende å utstyre barna riktig for at de skal oppleve naturen som et godt sted å være. Men sørg for at barna er tørre, passe varme og har god bevegelighet. Det betyr flere lag med klær, vanntett og vindtett ytterst. Ull er fint, men fleeece er veldig bra det også. Gummistøvler duger til vanlig turbruk.

Skal barna ha det gøy og oppleve naturen på egne premisser, må de ha egen fiskestang fra fylte fire og egen, skarp kniv fra fylte fem år. – Du kan ikke gnage deg en seljefløyte, sier Farstad.

Legg til rette
Espen Farstad skulle gjerne sett at frisert gress, tuja og prydbusker vek plass for plankehauger, tau og spiker. – Sett av en rettferdig andel av hagen til barna. La dem utfolde seg utendørs. Spark barna ut og lær dem å like friluftslivet. Som foreldre må vi formidle gleden av å være i naturen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere