RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fabrikkerte bevis mot Krekar

Sist oppdatert:
Forsvarer Brynjar Meling hevder at politiets vitner mot Krekar ble tilbudt friheten mot å uttale seg negativt mot Krekar.

- Vi har etterretningsopplysninger fra kilder med kontakter i PUK som sier at Økokrims kilder ble tilbudt friheten mot å snakke ufordelaktig om mulla Krekar, sier forsvarer Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Positiv til selvmordsbombere
Kjennelsen fra Oslo tingrett som løslater Krekar fra varetekt, viser til Økokrims vitneavhør av to unge menn som har tilhørt Ansar al-Islam. Guttene, født i 1983 og 1986, skal begge ha vært soldater i Ansar al-Islam. Den ene skal ha fortalt at mulla Krekar lærte ham å kjempe mot, og drepe, alle ikke-muslimer samt medlemmer av PUK (den ledende politiske enheten i området der Ansar al-Islam holder til, red.anm.). To andre familiemedlemmer av mannen skal ha forsøkt å overtale ham til å bli en selvmordsbomber.

Den andre mannen har forklart at han var tilstede da Krekar diskuterte selvmordsbombere, og Krekar skal ha uttalt seg positivt til dette.

- Fabrikkert av PUK
Når lagmannsretten skal behandle Økokrims anke av begjæring om varetektsfengsling, har Økokrim varslet nye opplysninger som skal belyse Krekar-saken. Forsvarer Brynjar Meling mener derfor det er svært viktig å forfølge opplysningene han nå har fått, for å kunne bevise at det her er snakk om opplysninger fabrikkert av PUK, eventuelt sammen med USA.

- Vi mener at denne kilden er svært troverdig. Sammen med privatetterforsker Harald Olsen vil jeg nå undersøke disse opplysningene før anken skal behandles i lagmannsretten.

- Kilden forteller at 19 Ansar al-Islam-fanger, hvorav flere er navngitte, fikk tilbud om å bli løslatt til ramadan hvis de ga ufordelaktige opplysninger om Krekar til norsk politi, sier Meling.

Skeptisk
I kjennelsen fra Oslo tingrett uttrykte også dommer Hans Bloch-Hoell skepsis til politivitnenes troverdighet. Han mener at vitner i PUKs fangenskap nødvendigvis ikke sier «den hele og fulle sannhet».

«Når det man vanligvis omtaler som rettsikkerhet er fraværende, mens blodhevn, overgrep og vilkårlighet ikke er uvanlig, må naturlig nok vurderingen av vitneuttalelser undergis særlig aktsomhet», står det blant annet i kjennelsen.

- Den informasjonen vi sitter på, bekrefter det som ble sagt i kjennelsen, sier Meling.

Førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim sier mandag kveld til TV 2 Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere påstandene fra Brynjar Meling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere