- Familien truet ikke

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Mener AMK stilte for mange spørsmål før de rykket ut til Tøyen.

05.01.10 14:16

- Politiet har overreagert og vurdert situasjonen fullstendig feil, sier familiens advokat, Shahzad Nazir, til Nettavisen.

Det var søndag formiddag at AMK-sentralen (Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral) i Oslo og Akershus fikk inn en nødmelding om at en kvinne hadde fått et illebefinnende i en leilighet i Jens Bjelkes gate på Tøyen.

Men ambulansefolkene turte ikke å gå inn i leiligheten, fordi de følte seg truet av hissige familiemedlemmer. Politiet reiste derfor først til stedet, og flere personer ble lagt i bakken.

Hør lydopptaket: - Drapstrusler mot ambulansepersonell

- For mange spørsmål
Den tyrkiske familien til avdøde Døndu Tulum (63), er opprørt over den behandlingen de fikk i den tragiske situasjonen de var i. Nå har de skaffet seg advokat, og han avviser at det ble fremsatt trusler overfor AMK-sentralen.

- Det har ikke blitt rettet noen former for trusler. De snakket høylytt i telefonen, og sa «hjelp, hjelp – kjapp dere». Men at de har oppfattet situasjonen som truende, synes jeg er spesielt, sier Nazir.

Nazir mener alarmsentralen brukte altfor lang tid før de sendte ut en ambulanse, noe som gjorde familiemedlemmene mer frustrerte.

- Det er klart at i en slik situasjon må de forså at det er frustrerte mennesker. Det som har vært kimen til konflikten her er at AMK har stilt mange spørsmål, og rett og slett ikke forstått at de har vært frustrerte. Til slutt at de sagt at «nå må dere komme», men at det ble sagt høylytt og i en spesiell sinnsstemning, kan nok stemme, sier Nazir.

- Slo i politibildøren
Advokaten påpeker at det ble gitt riktig adresse til AMK-sentralen, og avviser at det har vært språkproblemer.

- De ble oppringt av tre forskjellige personer, avdødes barnebarn som snakker flytende norsk, svigersønnen og sønnen som er utdannet sykepleier og snakker veldig godt norsk, sier Nazir.

Han sier det i verste fall bare kan ha vært en av de tre som kunne oppfattes som truende - svigersønnen som også ble lagt i bakken av politiet.

- Han er den eneste i denne familien som kunne oppfattes som truende. Det er ingen andre familiemedlemmer som var truende, sier advokaten, og fortsetter:

- Svigersønnen har gitt uttrykk for en frustrasjon fordi ambulansen ikke kom, og han har vaiet med armene og ropte om hjelp. Og når politiet bare har blitt sittende i bilen, så har svigersønnen slått i politibildøren for å få deres oppmerksomhet, forteller han.

Les også: Ambulansen gjemte seg på hjørnet - politiet rykket inn

- Truet ikke fra bil
Nazir reagerer også på at det har kommet fram opplysninger om at ambulansepersonellet trakk seg tilbake, fordi de ble forbikjørt av en bil som gjorde truende bevegelser.

- Ingen kjenner til hvem som satt i bilen, og de pårørende reagerer ganske kraftig på at man insinuerer at noen av dem har vært truende fra en bil, sier Nazir til Nettavisen.

Han synes det er rimelig spesielt at et stort politikorps følte situasjonen som truende.

- Det er særdeles spesielt at politiet mener situasjonen var truende. Svigersønnen hadde ikke våpen, men det var tydelig at han var frustrert, sier Nazir.

Når datteren til den avdøde kvinnen også kom ut, så hun at mannen hennes er lagt i bakken.

- Datteren kommer ut og forstår ikke helt hva som er skjer. Moren ligger i leiligheten og er bevisstløs, og hun er redd for at hun skal dø. Og når hun kommer ut ser hun mannen hennes ligge på bakken. Hun reagerer da med å skrike, og da blir også hun lagt i bakken av politiet, sier han.

- Forsøkte gjenoppliving
Advokaten mener politiet vurderte situasjonen helt feil, og at de overreagerte.

- Det er spesielt at politiet bruker relativt lang tid på å ikke fokusere på noe annet enn å holde disse personene nede. Dette er en relativt spinkel mann og en godt voksen kvinne. At politiet ikke går inn i leiligheten for å finne ut hva som er årsaken til situasjonen, det synes jeg er veldig overraskende, sier Nazir.

Etter en liten stund gikk politiet inn i leiligheten, og forsøkte gjenoppliving av kvinnen.

Familien forsøkte også selv å få liv i den 63 år gamle kvinnen.

- Det ene barnebarnet forsøkte gjenoppliving flere ganger før politiet kom, sier advokaten.

Avgjør anmeldelse i dag
Tirsdag skal familien avgjøre om de skal anmelde politiet og AMK etter hendelsen.

- Vi hadde første klientmøte i går, og skal ha et nytt møte i dag. Høyst sannsynlig blir det en anmeldelse, men vi har ikke tatt endelig stilling til hvorvidt vi skal anmelde politiet og AMK, sier Nazir.

Legen som har undersøkt den døde kvinnen, har konkludert med at hun døde av hjerteinfarkt. Advokaten forteller at hun hadde nyresvikt, diabetes II, og at hun hadde hatt både hjerteinfarkt og slag tidligere. Hun bodde hos sin datter og svigersønn i leiligheten der hun døde på Tøyen.

- Spesiell sak
Kommunikasjonsrådgiver ved Oslo politidistrikt, Unni Grøndal, sier at politiet vurderer denne saken som «spesiell».

- Vi har tatt hensyn til at den berørte familien er i sorg, sier hun til Nettavisen.

Politiet prøver nå å danne seg et bilde av helheten i saken:

- Vi ser på hele situasjonen i forhold til de anmeldelsene som er hos oss, deriblant de to som ble lagt i håndjern en kort stund, sier Grøndal.

Blir obdusert
Grøndal er ikke kjent med at det ble forsøkt gjenopplivning før politiet kom til stedet.

- Blir avdøde obdusert?

- Ja, det gjør hun, sier Grøndal.

Det er ikke avgjort når avdøde blir frigitt.

- Men dette har familien og politiet løpende dialog om, sier hun.

AMK: - Ingen kommentar
Ledelsen i AMK Oslo og Akershus satt tirsdag formiddag i møte i flere timer der de diskuterer den betente saken.

- Vi kommer straks til å uttale oss om saken, sier kommunikasjonsrådgiver Beate Ørbeck ved Ullevål universitetssykehus til Nettavisen klokken 13.40.

- Er det mulig å få ut lydloggen av samtalen mellom familien og AMK?

- Spørsmålet om innsyn i lydloggen behandles nå av vår juridiske avdeling, men utgangspunktet er at den er en del av pasientjournalen og at det er lite sannsynlig at mediene kan få innsyn, sier Ørbeck.

- Men hva om familien gir tillatelse til at loggen gis ut?

- Det kan jeg ikke svare på nå. De sitter og jobber med saken, sier hun.

Både politiet og AMK har etter hendelsen uttalt at de mener situsjonen ble håndtert riktig fra deres side.

Les også: Vil ikke etterforske Tøyen-krangel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.