RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Får ikke lettere soning

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
David Toska får ikke straffelette. Men politimesteren avviser ikke at han har inngått en avtale etter Munch-beslaget.

OSLO /STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Mandag kveld sendte Oslos politimester, Anstein Gjengedal, ut en pressemelding hvor han tilbakeviser spekulasjonene om at den selvutnevnte hovedmannen bak Nokas-ranet, David Aleksander Toska, skal ha fått til en avtale om straffelette og bedre soningsforhold.

Samtidig avviser ikke politimesteren at Toska har inngått en avtale i andre saker:

«Beslaget av maleriene har ikke vært foranlediget av en avtale med David Toska som innebærer:

- at forvaringspåstanden i Nokassaken skal erstattes med en påstand om tidsbestemt straff, ei heller en avtale om redusert lengde på en eventuell forvaringsdom for noen av de tiltalte hvor dette er aktuelt.
- at han eller andre som domfelles i Nokassaken skal oppebære særskilte lettelser under soning, et spørsmål som for øvrig hører inn under fengselsmyndighetene og ikke politiet og påtalemyndigheten.»

Avviser ikke avtale
Med dette lar altså politimesteren det stå helt åpent for tolkning at en eller annen avtale er inngått - bare ikke om strafferabatt eller bedre soningsforhold.

Blant annet kan Toska ha sikret seg en avtale om at han ikke blir tiltalt for Munch-ranet eller noen av de andre straffesakene Toska har mot seg, med unntak av Nokas-ranet som står omtalt i pressemeldingen.

Toska er fremdeles tiltalt for innbruddet på Norsk Medisinaldepot, bankbokskuppet på Bryn, ranet av Postens brevsenter eller Wonderboy-saken.

Toskas kriminelle historie:

David Toska var en ukjent skikkelse i rettssystemet før han ble tatt for Nokas-ranet. Etter det har det gått slag i slag. Nå kjemper han for å unngå forvaringsdom.

Koffertsaken
3. oktober 2005 ble David Toska dømt til 1 år og 8 måneders fengsel for heleri i den såkalte koffertsaken der også finansakrobaten Thomas Øye og Schibsted-arving Harald Undrum ble dømt.

Norsk Medisinaldepot
1. mars i år ble Toska dømt til 3 års fengsel for innbruddsforsøk i Norsk medisinaldepot.

Bryn-saken
I samme rettssak ble Toska frifunnet for innbrudd i Gjensidige Nors filial på Bryn i 2000. Han innrømmet handlingen, men retten mente at en politiinformant hadde provosert fram handlingen. 25. august opphevet lagmannsretten den frikjennende dommen. Toska risikerer dermed ny rettssak og streng straff.

Nokas-saken
10. mars i år ble Toska dømt til 19 års fengsel for å ha planlagt og ledet gjennomføringen av dødsranet i Stavanger.

Postens brevsenter
I april ble Toska tiltalt for ranet av Postens brevsenter i Oslo i oktober 2003. Også under dette ranet ble det løsnet skudd mot politiet.

Wonderboy-saken
Toska er også siktet i Norgeshistoriens største narkotikasak. Danny Bungard, mannen Toska ble tatt sammen med i Malaga, skal ha ledet en stortstilt smuglerbande. Toska skal ha investert flere millioner Nokas-kroner i narkotika som ble forsøkt smuglet inn i Norge.

Ikke løsepenger til Toska
Selv om Gjengedal nevner Toska ved navn i pressemeldingen, presiserer han også at politiet ikke kan navngi hvilke personer som er under etterforskning eller hvordan man har innhentet informasjonen.

- Det ville være det samme som å røpe våre arbeidsmetoder, skriver Gjengedal.

Gjengedal sier det ikke er avgjort om det vil bli utbetalt dusør i Munch-saken, men avviser at det kan bli aktuelt å utbetale dusør til Toska eller personer som har deltatt i forberedelser og/eller planlegging og/eller gjennomføring av Munch-ranet.

Samtidig skriver han at politiet fremdeles jakter på en tredjeperson:

- Beslaget av Munch-maleriene har etter statsadvokatens vurdering ikke betydning for skyld- eller straffespørsmålet i forhold til de personer som er dømt for selve ranet, og hvor ankeforhandlinger skal finne sted i februar 2007. Etterforskningen pågår for fullt, bl.a. for om mulig å identifisere den tredje personen som var med under selve utførelsen av ranet, heter det i pressemeldingen som er skrevet i forståelse med Riksadvokaten og Statsadvokatene i Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere