*Nettavisen* Nyheter.

- Får ikke lettere soning

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

David Toska får ikke straffelette. Men politimesteren avviser ikke at han har inngått en avtale etter Munch-beslaget.

04.09.06 20:12

OSLO /STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Mandag kveld sendte Oslos politimester, Anstein Gjengedal, ut en pressemelding hvor han tilbakeviser spekulasjonene om at den selvutnevnte hovedmannen bak Nokas-ranet, David Aleksander Toska, skal ha fått til en avtale om straffelette og bedre soningsforhold.

Samtidig avviser ikke politimesteren at Toska har inngått en avtale i andre saker:

«Beslaget av maleriene har ikke vært foranlediget av en avtale med David Toska som innebærer:

- at forvaringspåstanden i Nokassaken skal erstattes med en påstand om tidsbestemt straff, ei heller en avtale om redusert lengde på en eventuell forvaringsdom for noen av de tiltalte hvor dette er aktuelt.
- at han eller andre som domfelles i Nokassaken skal oppebære særskilte lettelser under soning, et spørsmål som for øvrig hører inn under fengselsmyndighetene og ikke politiet og påtalemyndigheten.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ida Johansson/TV 2 Nettavisen

Avviser ikke avtale
Med dette lar altså politimesteren det stå helt åpent for tolkning at en eller annen avtale er inngått - bare ikke om strafferabatt eller bedre soningsforhold.

Blant annet kan Toska ha sikret seg en avtale om at han ikke blir tiltalt for Munch-ranet eller noen av de andre straffesakene Toska har mot seg, med unntak av Nokas-ranet som står omtalt i pressemeldingen.

Toska er fremdeles tiltalt for innbruddet på Norsk Medisinaldepot, bankbokskuppet på Bryn, ranet av Postens brevsenter eller Wonderboy-saken.

Toskas kriminelle historie:

David Toska var en ukjent skikkelse i rettssystemet før han ble tatt for Nokas-ranet. Etter det har det gått slag i slag. Nå kjemper han for å unngå forvaringsdom.

Koffertsaken
3. oktober 2005 ble David Toska dømt til 1 år og 8 måneders fengsel for heleri i den såkalte koffertsaken der også finansakrobaten Thomas Øye og Schibsted-arving Harald Undrum ble dømt.

Norsk Medisinaldepot
1. mars i år ble Toska dømt til 3 års fengsel for innbruddsforsøk i Norsk medisinaldepot.

Bryn-saken
I samme rettssak ble Toska frifunnet for innbrudd i Gjensidige Nors filial på Bryn i 2000. Han innrømmet handlingen, men retten mente at en politiinformant hadde provosert fram handlingen. 25. august opphevet lagmannsretten den frikjennende dommen. Toska risikerer dermed ny rettssak og streng straff.

Nokas-saken
10. mars i år ble Toska dømt til 19 års fengsel for å ha planlagt og ledet gjennomføringen av dødsranet i Stavanger.

Postens brevsenter
I april ble Toska tiltalt for ranet av Postens brevsenter i Oslo i oktober 2003. Også under dette ranet ble det løsnet skudd mot politiet.

Wonderboy-saken
Toska er også siktet i Norgeshistoriens største narkotikasak. Danny Bungard, mannen Toska ble tatt sammen med i Malaga, skal ha ledet en stortstilt smuglerbande. Toska skal ha investert flere millioner Nokas-kroner i narkotika som ble forsøkt smuglet inn i Norge.

Ikke løsepenger til Toska
Selv om Gjengedal nevner Toska ved navn i pressemeldingen, presiserer han også at politiet ikke kan navngi hvilke personer som er under etterforskning eller hvordan man har innhentet informasjonen.

- Det ville være det samme som å røpe våre arbeidsmetoder, skriver Gjengedal.

Gjengedal sier det ikke er avgjort om det vil bli utbetalt dusør i Munch-saken, men avviser at det kan bli aktuelt å utbetale dusør til Toska eller personer som har deltatt i forberedelser og/eller planlegging og/eller gjennomføring av Munch-ranet.

Samtidig skriver han at politiet fremdeles jakter på en tredjeperson:

- Beslaget av Munch-maleriene har etter statsadvokatens vurdering ikke betydning for skyld- eller straffespørsmålet i forhold til de personer som er dømt for selve ranet, og hvor ankeforhandlinger skal finne sted i februar 2007. Etterforskningen pågår for fullt, bl.a. for om mulig å identifisere den tredje personen som var med under selve utførelsen av ranet, heter det i pressemeldingen som er skrevet i forståelse med Riksadvokaten og Statsadvokatene i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.