RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

- Får ingen glede av politifolkene på Gardermoen

Sist oppdatert:
På papiret har Romerike den niende beste politidekningen i landet. Men statistikken lyver, ifølge politimesteren.

LILLESTRØM (Romerikes Blad): Politistaben på Romerike må dobles innen 2020 for å innfri politikernes mål om politidekning.

Ifølge ferske tall fra politidirektoratet har Romerike en politidekning på litt over 1,4 per 1.000 innbyggere – den niende beste politidekningen blant landets 27 politidistrikt.

Politimester Jørgen L. Høidahl mener imidlertid at statistikken lyver. Han viser til at 68 av politidistriktets 358 polititjenestemenn er stasjonert på Gardermoen.

Og selv om flyplasspolitiet aldri forlater lufthavnen, regnes Gardermoen-staben inn i statistikken for politidekningen på Romerike.

- Dette blir helt feil. Innbyggerne på Romerike får ingen glede av politifolkene på Gardermoen, med unntak av når de er ute og reiser. Flyplassen er en nasjonal oppgave, sier politimesteren til rb.no.

Bestrider statistikken
Dersom Gardermoen holdes utenfor, er politidekningen i distriktet på 1,1 per 1.000 innbyggere – helt i bunnsjiktet på landsbasis.

- Det er dette som er det reelle tallet. Romerike er i en særstilling på grunn av Gardermoen, sier politimesteren.

Han får støtte av Arild Hustad, leder i Politiets Fellesforbund på Romerike.

- Det finnes ingen logikk i at politiet på Gardermoen skal regnes med. De jobber kun innenfor gjerdene på flyplassen. Tallene det opereres med, tegner et glansbilde av situasjonen, sier fagforeningslederen.

Trenger minst 200
Både Hustad og politimester Høidahl er bekymret med tanke på framtida. Den politiske målsettingen er å øke politidekningen til 2,0 per 1.000 innbyggere innen 2020. Men foreløpig går det ikke riktig vei.

Selv om politidistriktet er tilført 22 nye politistillinger siden 2008, har politidekningen stått på stedet hvil. Årsaken er den sterke befolkningsveksten på Romerike.

Ser vi bort fra Gardermoen, har Romerike politidistrikt i dag 290 polititjenestemenn. Med dagens befolkningstall på rundt 250.000 innbyggere, må staben økes med over 200 tjenestemenn for å nå målet om to per 1.000 innbyggere.

Dersom vi i tillegg tar hensyn til den forventede befolkningsveksten fram til 2020 – rundt 50.000 – er det behov for enda flere stillinger.

- Da snakker vi om mer enn en dobling sammenlignet med i dag, sier Hustad.

- Skal diskuteres

Seksjonssjef Kjetil Mjøsund i politidirektoratet sier han er kjent med holdningen til politimester Høidahl.

Ifølge Mjøsund vil den ulike forståelsen av politidekningen bli et av temaene under høstens drøftingsmøter om budsjettet for 2012.

- Per i dag opererer vi i politidirektoratet med en politidekning på Romerike på 1,4 per 1000 innbyggere. Men dette er noe vi vil diskutere med Høidahl, for å se om vi kan komme fram til en felles forståelse av tallene. Hvordan dette vil gå er imidlertid for tidlig å si noe om, sier han.

Ifølge Mjøsund er det fortsatt et politisk mål å ha en politidekning på 2,0 i 2020, og det er ikke noe som tilsier at Romerike skal være noe unntak. Hvorvidt det er realistisk vil han imidlertid ikke svare på.

- Det må du nesten spørre justisministeren om. Dette er et politisk mål, noe vi selvfølgelig må forholde oss til. Men vi må også forholde oss til rammene vi får, sier seksjonssjefen.

Mjøsund er enig i at Romerike er i en særstilling på grunn av hovedflyplassen. Samtidig understreker han at Gardermoen er underlagt Romerike politidistrikt, og at politimesterens har full styringsrett innenfor rammene han blir tildelt.

Les flere saker i Romerikes Blad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere