RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Faremo trenger en «reality check»

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Venstreleder Trine Skei Grande mener justisministerens utspill om asylbarn er virkelighetsfjern. Hun får støtte av deler av SV.

I tirsdagens Bergens Tidende og på departementets nettsider tar justisminister Grete Faremo til ordet for å redusere ressursbruken som går til å behandle ankene på avslag om asyl.

- Vi burde heller bruke ressursene til å forsterke arbeidet vi har gjort for å få flere til å respektere et avslag og vende tilbake til hjemlandet med økonomisk assistanse fra norske myndigheter, skriver Faremo.

Hun mener også at asylsøkerne selv har ansvaret for å rette seg etter et avslag og ikke la barna sine vokse opp i Norge uten lovlig opphold her.

- «Reality-check»
Venstres Trine Skei Grande reagerer på utspillet, og mener Faremo trenger en «reality check».

- Det er en utrolig forenklet virkelighetsforståelse, som man må virkelig sitte langt inne i et departement for å kunne ha. «Når det foreligger endelig vedtak så er det bare å dra.» I virkeligheten så er det snakk om land som Norge ikke har en returavtale med engang, påpeker Grande.

- Vi i Venstre mener at det er de såkalte Castbergske barnelovene som bør legges til grunn. Man skal ikke tukte barn for foreldrenes valg. Det er det man gjør med dagens politikk, sier hun.

Asylsøkere fremlegger ikke alt
Grande er kritisk til Faremos forslag om å se på ressursbruken til omgjøringsbegjæringer. Hun sier at asylsøkere mange ganger kvier seg for å fremlegge all informasjon med én gang.

- Flyktninger forteller sjeldent mer enn de tror de må. Et eksempel er en mann som deserterte fra Bosnia. Alle kvinnene som blir igjen i huset ble voldtatt. Familien trodde at farens desertering holder til å få opphold. For ikke engang han var klar over hva familien hans ble utsatt for. Ikke engang familien klarer å forholde seg til det som har skjedd, sier hun.

- Familien forteller hele historien først når de har fått avslag. Det er uheldig å stramme inn på ankeordningen, slår hun fast.

Grande foreslår å fokusere på å få ned søkertiden og oppfordre asylsøkere til å møte opp i en Venstre-leder.

- Det ville ha økt rettssikkerheten å forholde seg til noe annet enn bare papirene, avslutter Grande.

Savner «Barn på flukt»
Fylkesleder i Sogn og Fjordane SV, Hege Lothe, sto tidligere i spissen for en felles uttalelse fra fylkets SV, Sp og Ap-lag om å la asylbarna bli i Norge.

- Jeg synes heller Faremo burde konsentrere seg om stortingsmeldingen «Barn på flukt» som ble lovet av tidligere justisminister Knut Storberget, som slo fast at tre år er en evighet for et barns liv, sier Lothe.

Stortingsmeldingen «Barn på flukt» ble i sin tid ventet i løpet av juni 2011, men er blitt utsatt flere ganger. Den regnes for å være viktig for hva som kan forventes av regjeringens politikk på området.

- Grete Faremo har rett på en måte, vi har jo ansvar for livene våre. Men jeg mener at FNs barnekonvensjon legger opp til at storsamfunnet bør være med på å ta ansvar for barna i tillegg til at foreldrene gjør det. Staten bør ta ansvar for asylbarn som har en sterk tilhørighet til Norge. Hensynet til ungene bør veie tyngst og regjeringen bør skjære gjennom, mener Lothe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere