RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Faren er over

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Vi kan bare slå fast at det fryktelige været har hjulpet oss, sier Tor Chistian Sletner i Kystverket. Langt på vei avblåser han alarmen.

Vi sitter sammen med rikets mest plagede mann idet han får de siste rapportene fra feltet og for første gang på to døgn har han grunn til å smile.

Havnekaptein Erik Blom i Bergen er tilbake etter rekognoseringstur med helikopter og det er et helt annet bilde som tegner seg nå.

- Vi ser ikke mer igjen av det store oljeflaket på tre mål som drev nord for Herdla i går. Kystvakten mener de har fått opp 99 prosent av det og det utgjør det meste av de 130 tonnene som ble samlet opp av Kystvaktens båter.

- Vi ser heller ikke noe mer på Herdla, Vestsiden av Øygarden er det litt i vikene, det er olje på Fedje, men i det store og det hele er det et mye bedre bilde, sier han.

- Hvor er oljen, Sletner?

- Vi kan nå notere oss det faktum at det fryktelige været i natt har hjulpet oss ikke så rent lite. Det har hindret oss i å hente opp olje, men samtidig har det på samme måte som en sentrifuge smuldret opp oljen i mye mindre enheter som er mye lettere å hanskes med for naturen.

Får støtte
Han får støtte av Kystverkets fagansvarlige Ole Hansen.

- Olje i denne formen er mye lettere å hanskes med for naturen. Nedbrutt olje i små enheter har mye større overflate slik at naturens nedbryting vil gå mye raskere og vi vil heller ikke få store nye problemer for fugl i områder.|

I klartekst betyr det at oljen er oppløst i små biter som flyter rundt i vannet der det utgjør en mye mindre fare for miljøet.

- Dette betyr ikke på noen måte at aksjonen er avblåst, sier Sletner.

- Vi er bare på vei mot å lykkes i det vi har forsøkt på.

Mye kritikk
- Vi har fått mye kritikk fra folk som ikke vet hva vi driver med. Vårt første mål er å redde de miljøsensitive områdene. Herdla var ett av dem. Og det gjorde vi i går ved å ta opp 130 tonn oljeemulsjon. Det synes jeg er et godt resultat.

- Mål nummer to er å ta opp mest mulig av den frittflytende oljen før den kommer i land fordi den er lettere å ta opp i sjøen enn på steinene i fjæra. Der har vi vært hindret i arbeidet på grunn av været, men samtidig har det fryktelige været smuldret opp oljen og gjort den mindre farlig. Det vil nok komme små mengder i land hist og her, men den store faren er over, sier Sletner til iBergen.no.

- Til slutt skal vi rense strendene. Det er vi så smått begynt på med organisasjonene og nå er det bare for folk å melde seg på. Dette er en dyr og stor operasjon som vil ta flere måneder, involvere hundrevis av mennesker og koste titalls millioner. Men været i natt har gjort at operasjonen blir mye mindre enn den kunne blitt. Vi føler vi har et godt grep om situasjonen, sier han.

- Hvordan er denne katastrofen i forhold til Rocknes i 2004?

- Oljemengdene var sammenlignbare, men det som har skjedd nå med denne oppbrytningen av oljen og det faktum at det ikke er inne i Bergen, men ute i mer eksponert område gjør at konsekvensene og kostnadene blir mindre,

- Det er sett flere døde fugl og ornitologforeningen anslår at 50 prosent av sjøfuglbestanden i Øygarden er berørt?

- Ja, og det er beklagelig. Vi synes det er synd, men det ville vært mye verre om det hadde kommet olje til de mer sensitive områdene som Herdla og fuglereservatet der. Vasking av fugl er ikke en del av en opprydningsarbeidet etter en oljelekkasje for Kystverket. Her vil de som vil, frivillige organisasjoner trå til og vi kan til og med bidra med en del midler. Men det er ikke en del av vår beredskap, sier Tor Christian Sletner, beredskapsdirektør i Kystverket til iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere