RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Farlige matdietter for barn

Foto: TV2 Magasinet
Sist oppdatert:
- Vi er veldig bekymret, dette er iferd med å ta fullstendig av, sier overlege Ragnhild Halvorsen på Voksentoppen senter for astma og allergi.

Hun møter stadig friske barn som likevel går på strenge dietter. En doktoravhandling i Oslo viser at ett av fem barn går på diett uten å trenge det.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo (abonnement)

I Magasinet lørdag møtte seerne en svært opprørt og engasjert overlege. Voksentoppen senter huser landets ekspertise på dette området. Hit kommer barn fra hele landet, ofte henvist av almennleger og spesialister..

Strenge dietter
Mange av barna går på svært strenge dietter, der de ikke spiser matvarer som inneholder mel, gjær, melk og sukker.

- I verste fall kan dette bli farlig og føre til både underernæring og feilernæring, sier Halvorsen.

Hun synes også det er svært alvorlig at friske barn blir sykeliggjort, og påpeker de sosiale konsekvensene for barn som må ha egen mat i bursdager osv.

- Vi har gjort en undersøkelse av 100 barn som er henvist til oss, og som alle gikk på diett, forteller Halvorsen. Hele 89 prosent kunne begynne å spise normalt igjen.

Når du tenker på at hit kommer de som virkelig skal være syke, forteller det mye om hvor mange barn dette gelder.

For raske diagnoser
For å stille en skikkelig diagnose for matallergi eller det mer vage matintoleranse er det ikke nok med en blodprøve. Man må også bruke tid på kostforsøk, altså ta vekk en matvare for så å prøve den igjen.

I følge Halvorsen stilles diagnosene altfor raskt og ofte kun basert på en blodpøve. Dette gjelder mange almennleger, men spesielt mange alternative behandlere som spekulerer i foreldres sårbarhet og usikkerhet. Det er blitt et stort marked for slike tester mener hun.

Ofte er det udefinerbare magesmerter hos barn som er bakgrunnen til at foreldrene tyr til slike dietter.

Men det kan også være uro, søvnproblemer osv.

Det er så lett å ty til mat som forklaring på alle problemer, mener Halvorsen, som også hevder at vi i dag skal ha så perfekte barn. Litt magesmerter eller utslett gjør at vi diagnostiserer og setter i gang med tidkrevende og omfattende dietter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere