*Nettavisen* Nyheter.

- Farligere død enn levende

Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)

Regjeringen er glad Saddam Hussein fikk sin dom, men frykter konsekvensene hengningen kan få.

30.12.06 13:19

Norske myndigheter frykter blant annet at henrettelsen av Saddam Hussein kan komme til å intensivere konflikten mellom sunni- og sjia-muslimer.

Bekymret over konsekvensene
- Det vi nå er bekymret over er konsekvensene av dødsdømmen. Vi er redde for at Saddam Hussein kan bli en martyr, og at det igjen ytterligere kan bidra av en opptrapping av volden mellom de ulike religiøse gryppene i Irak, sa Raymond Johansen til TV 2 lørdag morgen.

Under en pressekonferanse kort tid etter, utdypet han martyrfrykten overfor Nettavisen.

- Det er en spekulasjon om Saddam blir martyrhelt eller ikke. Men at han fortsatt er et symbol for mange personer i Irak, spesielt Tikrit som er hans fødeby, er uten tvil. Jeg tror man kan regne med at dette skjer, sa Johansen, og la til:

- Noen vil hevde at Saddams kraft har gått over, la oss håpe at dette skjer.

Den norske regjeringens syn på gjennomføringen av dødsdommen blir presentert som «veldig klar».

- Vi er imot dødsstraff på prinsipielt grunnlag, uttalte statssekretæren.

Glad for rettssak
Johansen understreker at regjeringen likevel er glad for at det er gjennomført en rettssak mot Iraks tidligere president, og at han nå har fått sin dom for drapet på 148 sjiamuslimer i 1982. Samtidig beklager myndighetene at den gjenværende delen av rettsforfølgingen av Saddam Hussein, ikke blir gjennomført.

Saken, som gjelder overgrep mot den kurdiske delen av befolkningen i 1984, var berammet den 6. januar.

- Men det er jo andre tiltalte der, som Kjemiske Ali, påpekte Johansen.

Rettssaken mot Saddam Hussein har, blant annet av organisasjonen Human Rights Watch (HRW) blitt omtalt som «farseaktig». Denne kritikken tar myndighetene til etterretning.

Tar kritikk på alvor
- Under de rådende forhold i et land som er i en borgerkrigsliknende situasjon har det vært imponerende at de har greid å gjennomføre en rettssak. Jeg merker meg at enkelte har sagt at noen deler av rettssaken oppfattes som farseaktig. Jeg har jo tiltro til HRW som uavhengig organisasjon, og de kommer med en kritikk vi tar på alvor, fremhevet statssekretæren.

Den norske regjeringen hadde håpet at rettssaken skulle bidra til forsning.

- Men jeg tror ikke dette bidrar i den sammenheng, sier Johansen.

Utfordring for Iraks regjering
I en pressemelding understreker utenriksminister Jonas Gahr Støre at han beklager henrettelsen.

- Det er viktig at Iraks tidligere diktator har blitt stilt for retten og dømt for deler av sine forbrytelser mot menneskeheten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Det ville vært ønskelig om også de øvrige forbrytelsene han har begått ble gjenstand for rettslig behandling. En avklaring av ansvaret ville vært positivt for den nødvendige forsoningsprosessen, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren fremhever at henrettelsen ikke løser Iraks politiske problemer.

- Regjeringen i Irak må derfor, sammen med de ulike grupperingene i landet, fortsette arbeidet for å oppnå sikkerhet og fred for hele befolkningen, sier Støre.

- Ikke avgjørende
Høyre-leder Erna Solberg tror ikke henrettelsen av Saddam Hussein vil være avgjørende for den videre utviklingen i Irak. Men hun mener det var uheldig at han ble henrettet uten å ha blitt stilt til ansvar for mange av forbrytelsene mot kurderne på 1980-tallet.

- Det ville vært mye bedre for kurderne å oppleve at de omfattende drapene mot dem, som ikke er ferdig etterforsket enda, også hadde fått en reell rettskonsekvens, sier hun.

Solberg synes det er viktig at han blir straffet for sine handlinger, men tror det ville vært klokere av regjeringen på sikt om irakiske myndigheter hadde beholdt Saddam i fengsel.

Iraks tidligere president, Saddam Hussein, ble henrettet ved hengning kl. 04.00 natt til lørdag.

I likhet med norske myndigheter frykter Amnesty International i Norge konsekvensene av henrettelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.