RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fattigere uten Downs Syndrom

Sist oppdatert:
Seksbarnspappaen har en datter med Downs syndrom. - Vi blir et fattigere samfunn uten slike mennesker, sier Lars Erik Brustad.

Han reagerer på utviklingen i Danmark og praksisen med norske gravide som reiser dit for å fastslå at barnet de bærer ikke har kromosomfeil.

- Vi som har barn med Downs syndrom, synes dette er galt. Det er ingen som ønsker seg barn med et handikap. Men utviklingen med mennesker med Downs syndrom de senere år, er svært positiv, sier Brustad til Nettavisen.

Han er styreleder i foreningen Ups and Downs i Oslo, men uttaler seg for seg selv om med bakgrunn i erfaring i sitt eget liv. Hans åtte år gamle datter Ingrid går på skole og har et rikt liv. I tillegg er Brustad far til fem andre barn uten Downs syndrom.

Ikke kritikk
- Vi bør ikke gå ut og kritisere de valg som gjøres av de som bærer barn med Down Syndrom. Men jeg synes legene og sykehusene gir altfor dårlig informasjon til de som skal ta de vanskelige valgene, og altfor lett leder kvinner inn i et valg som går på abort. Hvorfor viser de ikke den andre siden av dette, sier han.

Brustad synes det er synd dersom man får en type utvelgelsessamfunn, slik det viser seg i Danmark der stadig færre barn med Downs syndrom blir født fordi kvinnen velger abort.

- Det er i hvert fall min holdning. Jeg synes det er galt, men jeg kritiserer ikke avgjørelsen, sier han.

Brustad påpeker at han er av den mening at Norge får et fattigere samfunn dersom vi siler bort barn etter hvert.

- Nå legger teknologien til rette for at det er enkelt å finne ut av om et barn har Downs Syndrom, men den utvikler seg stadig. Neste gang kan vi bli stilt overfor valget om å sile ut barn med andre handikap. Skal ikke blinde barn eller døve barn bli født? Hvor skal grensa gå? spør han.

- Hårreisende
Brustad sier han reagerte ekstremt sterkt da barne- og familieminister Karita Bekkemellem uttalte at hun ville tatt abort dersom hun fikk et barn med Downs Syndrom.

- At vi i Norge har en barneminister som går ut med dette, legger ekstreme føringer for samfunnet. Jeg synes det er horribelt. Det gjelder jo alle med et handikap i Norge, sier han.

Han viser også til at barn med Downs Syndrom veldig ofte har betdyelige handikapp i tillegg til sin kromosomfeil.

- Men dette har forandret seg de senere år. De medisinske forholdene har blitt mye bedre og lagt til retet for et helt annet livsløp. Jeg mener at dersom man vil velge bort disse barna, så må det være en annen grunn enn at man ikke orker. Dersom grunnen er at det ikke er nok støtte fra norske myndigheter, så er det noe galt med norske myndigheter, sier han.

Han understreker også de positive erfaringene det gjør med folk når de treffer et barn som har Downs Syndrom.

- Etter at vi fikk denne jenta med Downs Syndrom, fikk vi en datter til som var frisk, men vi sjekket ikke henne. Det var var vårt valg. Men jeg merker jo at min egen innstilling, og andre som treffer Ingrid, som får en innstilling for mennesker med problemer som er helt annerledes enn den de har hatt før de fikk den nærkontakten. En får en større toleranse og forståelse for dette når man går i barnehage eller skole med slike barn, dette er også er også viktig element å få med, slår han fast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere