RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fedme er en sykdom

Sist oppdatert:
- Leger har lett for å sende stygge blikk til foreldre som har overvektige barn. Men fedme er en sykdom, og det er ikke bare foreldrenes skyld.

(SIDE2): Det sier Lilliot Hauknes, kontaktperson for Barn og overvekt i Landsforeningen for overvektige.

Fredag uttalte overlege Torkild Aas ved Ullevål Universitetssykehus til VG at overvektige barn må tåle å legge seg sultne. Aas mente foreldrene må ta styringen i forhold til barn med såkalt medisinsk fedme.

Lilliot Hauknes mener legene også har ansvar, og bør lære seg å støtte foreldrene heller enn å tråkke dem ned.

- Det er ikke lett å ha et overvektig barn, og det er ikke alltid bare maten ligger til grunn. Ofte kan det være genetiske faktorer som er skyld i overvekten. Enkelte familier blir kalt for ”tjukkslekta”, og det ligger faktisk noe i det, sier hun.

Instinkt
Hauknes mener utsagnet til overlege Aas er litt for brutalt.

- Det inngår i våre instinkter som foreldre å gi barna mat når de er sultne. Selvfølgelig må foreldre tørre å sette grenser, men det er ofte en grunn til det hvis et barn legger seg sultent.

- Barnet skal aldri trenge å ha tom mage, fortsetter hun.

- Men foreldrene må ta seg tid til å lage ordentlig mat til barnet. Det som tar liten tid å lage, er sjelden veldig sunt.

Hauknes forteller at så lenge barnet får riktig sammensatt og sunn mat, tar det lengre tid før barnet blir sultent igjen enn hvis det spiser usunn mat. Dermed er det ikke nødvendig å spise rett før barnet legger seg.

- Man blir bare mer sulten av junkfood. Det beste er å spise små måltider med sunn mat flere ganger om dagen. I tillegg bør barnet være i aktivitet.

Ingen rettigheter
Hauknes har selv et overvektig barn og har fått føle på kroppen hvordan det er å få høre at du selv har gjort noe galt.

- Man møter veggen. Det er ikke lett å høre at du gjør alt galt. Har barna overvekt, bør det gjøres undersøkelser. Det kan hende det er anleggene det er noe galt med, ikke spisingen.

- Fedme er en sykdom, bedyrer Hauknes.

- Men det er ikke alltid legene oppfatter det slik. Vi med overvektige barn har ikke rettigheter til noen ting. Foreldre med handikappede barn har rettigheter, men ikke vi, sier hun.

Lite informasjon
Ifølge Hauknes finnes det lite informasjon og kunnskap om barn og overvekt.

- Det bør gis mer informasjon til foreldrene om hva som kan gjøres for å motvirke overvekt, eller å holde den i sjakk.

Hauknes savner et tettere samarbeid mellom leger og foreldre til overvektige barn. I tillegg skulle hun ønske de hadde sin egen forening.

- Egentlig burde vi ha en forening bare for barna. Det er nemlig ikke lett å være forelder til et overvektig barn når alle sender stygge blikk til deg og barnet, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere