*Nettavisen* Nyheter.

- Fedmeepidemi blant fødende

Hver tredje norske fødende regnes som så overvektig at det kan kalles sykelig. Faren for komplikasjoner under svangerskapet og ved fødselen øker dramatisk ved kraftig overvekt.

Det viser data som er innsamlet blant 20.000 kvinner i Oppland de siste ti årene, melder VG. Fylket skal være det eneste i landet som sitter på slik statistikk.

Dersom tallene viser seg å være representative på landsbasis, vil det bety 20 prosent av norske fødende kan regnes som sykelig fete.

- Vi har målt dette siden 1995. Utviklingen er dramatisk, og pilen peker oppover. Jeg mener dette må kalles en fedmeepidemi, sier divisjonsdirektør og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdom, Jakob Nakling ved kvinne/barn-avdelingen på Sykehuset Innland, til VG.

Enkelttilfeller med en vekt på 170 kilo er registrert i Oppland. Nakling understreker at belastninger på hjertet til gravide kvinner med vanlig vakt, normalt dobles under et svangerskap. Med ekstrem overvekt, øker faren for komplikasjoner ytterligere.

- Dessuten ser vi at det oppstår en rekke komplikasjoner hos disse i forbindelsen med selve fødselen, forteller Nakling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag